Cea mai detaliată hartă a reliefului Antarcticii

BEDMAP2 este o hartă digitală, o reprezentare a ceea ce se află sub calota glaciară a Antarcticii, realizată de British Antarctic Survey (BAS), potrivit ediției 2013 a Cărții Recordurilor.

Harta digitală este creată din 27 milioane de informații punctuale adunate, de-a lungul anilor, cu ajutorul sateliților, radarelor, instrumentelor electromagnetice în urma unei cooperări la nivel internațional, precum NASA, Divizia antarctică australiană sau Centrul de Cercetare al Ecosistemului și Climatului antarctic din Australia (ACE CRC). Cu ajutorul acestora au fost editate mai multe modele digitale topografice asupra reliefului acestui continent, dar și a oceanului din jurul său.

Această hartă digitală geofizică și glaciologică prezintă informații despre solul stâncos aflat sub tonele de gheață. Munți înalți, cu vârfuri de 3.000 de metri, și văi adânci, cu mult sub nivelul mării, aflați sub peste 1.000 de metri de gheață, au fost dezvăluiți cu ajutorul acestei hărți digitale. Cu toate acestea există zone despre care nu s-au putut aduna informații.

Oamenii de știință au raportat deja schimbări importante observate la limitele continentului, care arată creșteri ale nivelului oceanului, în urma deplasărilor spre apă a unor cantități imense de gheață.

”Informațiile adunate în BEDMAP2 îi vor ajuta pe cercetători să facă o serie de previziuni asupra mișcării calotei de gheață a continentului”, a precizat Hamish Pritchard de la British Antarctic Survey (BAS), potrivit www.bbc.com.

BEDMAP2 a fost prezentată pentru prima dată în decembrie 2011, în cadrul Congresului de toamnă al Uniunii de Geofizică din SUA, cea mai mare adunare anuală a oamenilor de știință din lume.

Harta digitală este a doua din generația BEDMAP, cercetătorii constatând în unanimitate că versiunea este cu mult îmbunătățită față de prima ediție realizată în 2001, se menționează pe același site. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata