Cea mai mare roată de observaţie din lume

Consemnată în Guinness World Records 2013, ca fiind cea mai mare roată de observație din lume, Singapore Flyer este unul dintre punctele de atracție ale impresionantului proiect Marina Bay din Singapore, în special, și al Asiei în general.

Roata gigant cu un diametru de 150 de metri și situată la o înălțime de 165 de metri deasupra pământului a fost creată de arhitectul Kisho Kurokawa și DP Architects din Singapore, recunoscuți pentru designul arhitectural unic, potrivit www.singaporeflyer.com. Structura face parte dintr-o clădire comercială cu trei etaje, ce adăpostește magazine, baruri și restaurante.

Fiecare cabină creată ergonomic (sunt în total 28 de cabine închise) măsoară 4 m în lățime și 7 m în lungime, având o suprafață de 28 mp, în care pot sta confortabil maximum 28 de pasageri, menționează același site. O rotație durează aproximativ 30 de minute, fiind o călătorie completă pentru 784 de pasageri. Viteza cu care se rotește este de 0,24 m/sec.

Cea mai mare roată de observație din lume, vizitată anual de peste un milion de turiști, a fost creată și construită în așa fel încât să se rotească cât mai ușor, chiar dacă se află la o altitudine mare, unde există condiții de vânt puternic.

Ceremonia de deschidere a lucrărilor construcției a avut loc în septembrie 2005, iar ceremonia de inaugurare s-a desfășurat în aprilie 2008.

Din vârful Singapore Flyer se poate vedea în larg, până la 45 de km, fiind observate Aeroportul Changi, Insula Sentosa și chiar zone din Malaysia și Indonezia.

Prima roată Ferris a fost construită în 1893, de către inginerul american George Washington Gale Ferris, Jr., și a fost principalul punct de atracție al Expoziției mondiale columbiene de la Chicago. Roata dispunea de 36 de cabine suspendate, fiecare cu o capacitate de aproximativ 60 de persoane.

Construite ca puncte de observație sau în parcurile de distracție, pentru amuzament, arhitecții continuă să proiecteze roți Ferris, dintre cele mai inovatoare.

Singapore Flyer este urmată de Star of Nanchang din China (160 m) inaugurată în 2006. Roata este dotată cu 60 de gondole care pot transporta până la 8 pasageri. A treia mare roată din lume este London Eye din Marea Britanie (135 m), inaugurată în 2000. Este cea mai înaltă roată Ferris din Europa fiind vizitată anual de peste 3,5 milioane de turiști. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata