Cea mai mare structură asamblată în spaţiu

Cu o lungime de 108 metri și o lățime de 88 metri, formată din module și panouri solare și aflată la o altitudine care variază între 330 și 435 de kilometri, Stația Spațială Internațională (The International Space Station – ISS) este, potrivit Guinness World Records, cea mai mare construcție realizată de om în spațiu.

Construcția ISS a început odată cu lansarea pe orbită a segmentului rusesc Zaria, la 20 noiembrie 1998, fiind cel mai mare proiect de cooperare internațională, potrivit www.asistentatehnica.com. Alături de SUA, Rusia, Japonia, Canada și Brazilia, la proiectul ISS participă și 11 state europene: Marea Britanie, Franța, Danemarca, Spania, Italia, Olanda, Suedia, Germania, Elveția, Belgia, Norvegia. Începând cu noiembrie 2000, stația este ocupată în permanență de echipaje comune, care sunt înlocuite la un anumit interval de timp.

Stația Spațială este construită din numeroase module independente, care pot fi cuplate și decuplate, în orice moment, fără a afecta funcționalitatea ansamblului. De asemenea, există atât module presurizate, cât și din module nepresurizate, panouri solare pentru alimentarea cu energie, iar o navetă spațială Soyuz este atașată în permanență la stație, pentru a asigura evacuarea astronauților de la bord în cazul producerii unui accident, potrivit www.giz.ro. Totodată, ISS este prevăzută cu numeroase sisteme care asigură viața la bord.

Suprafața totală a modulelor presurizate este de 837 de metri pătrați, în timp ce masa stației atinge valoarea impresionantă de 450 de tone, potrivit aceluiași site. Stația orbitează Pământul de 15,51 ori pe zi, la un interval de 90 de minute, la o altitudine care variază între 330 și 435 de kilometri, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/oră.

Pe ISS au fost desfășurate numeroase cercetări științifice în condiții de microgravitație, urmărindu-se acțiunea acestui fenomen asupra oamenilor, plantelor, dar și identificarea de noi medicamente și soluții, analizarea schimbărilor climatice de pe Pământ.

Durata de funcționare a ISS era prevăzută până în 2020, însă la 8 ianuarie 2014, NASA a prelungit până în 2024 durata de funcționare a acesteia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata