Cea mai mică maimuţă din lume

Cea mai mică maimuță din lume cântărește, în medie, 15 grame la naștere, 120 de grame la maturitate și măsoară în jur de 135 mm, exceptând coada.

Se numește marmoseta pigmeu, denumirea științifică fiind Callithrix pygmaea. Poate fi găsită în pădurile tropicale din partea vestică a bazinului amazonian, în America de Sud.

Trăiește în grupuri de 6-8 indivizi, de obicei toți fiind membri ai aceleiași familii, doi adulți și puii lor. De cele mai multe ori, femela naște doi gemeni de două ori pe an. Atinge maturitatea sexuală la vârsta de un an și jumătate.

Între ele, marmosetele pigmeu comunică prin semnale vocale, chimice și vizuale. Strigătul lor de ostilitate nu este perceput de auzul omenesc.

Blana acestor maimuțe prezintă o combinație de culori, în special galben, maro și verde, ajutându-le să se camufleze. Sunt animale diurne și dorm pe pături de frunze sau în scorburi. Marmoseta pigmeu își poate roti capul 180 de grade. Conform Guinness Book 2015, este capabilă să facă salturi, între crengi, de până la 5 metri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata