Cea mai sângeroasă pasăre din lume

Cea mai sângeroasă pasăre din lume este Geospiza difficilis septentrionalis, numită popular ”canarul vampir”. Este o subspecie a canarului de uscat cu ciocul ascuțit, adică Geospiza difficilis. Canarul vampir trăiește exclusiv pe insulele Wolf și Darwin din Arhipelagul Galapagos.

În ciuda coloritului relativ modest, negru-maroniu, pasărea iese în evidență datorită dietei sale. Mai exact, canarul vampir are obiceiul de a ciupi cu ciocul său ascuțit la baza penelor altor păsări, până țâșnește sângele. În mod curios, una din victimele predilecte ale canarilor vampiri, albatrosul cu picioare albastre (blue-footed booby), nu pare să opună rezistență. O posibilă explicație este că acest comportament provine din obiceiul canarului de a curăța penajul altor păsări de paraziți.

Totodată, canarii vampiri se hrănesc și cu ouăle proaspăt depuse de alte păsări. Le rostogolesc în afara cuibului folosindu-și picioarele și sprijinindu-se în cioc, până le crapă de o piatră.

Ornitologii speculează că ”preferințele culinare” neobișnuite ale canarului vampir sunt o consecință a lipsei apei dulci din habitatul său. Oricum ar fi, aceste preferințe i-au asigurat un loc în ediția 2013 a Guinness Book, la capitolul ”cea mai sângeroasă pasăre”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata