Ceaiul negru, peştele congelat şi caramelele, pe lista „alimentelor vitale” din Rusia

O listă de produse alimentare pe care statul rus le consideră vitale a fost dată săptămâna aceasta publicităţii. Lista, elaborată de Ministerul Industriei şi Comerţului din Rusia, conţine circa 30 de categorii de produse alimentare, de la carnea de vită până la caramele.

Pentru consumatori, însă, este vorba despre un băţ cu două capete: pe de o parte cetăţenii ruşi sunt asiguraţi în faţa unei scumpiri bruşte a respectivelor produse alimentare, pe de altă parte există riscul ca unele produse să dispară de pe rafturile magazinelor, notează cotidianul rus Izvestia.
Cartoful, pastele făinoase, uleiul de floarea soarelui, margarina… Toate aceste produse vor avea de acum încolo ‘importanţă strategică’ în Rusia. Potrivit legii privind comerţul, dacă în vreuna dintre regiunile ţării preţurile la aceste produse va creşte cu o treime într-o lună de zile, statul are dreptul să intervină.

Este adevărat, comentează Izvestia, că este destul de greu să clarifici preţul căror produse concrete ar trebui să fie ţinut sub control, deoarece lista este destul de generală şi îndeamnă la concluzii surprinzătoare. De exemplu, nisetrul congelat şi ceaiul negru constituie mărfuri de importanţă socială, în timp ce şprotul în sos tomat sau pulpele de pui – nu. Cu totul altceva este puiul întreg: fără el, în opinia înalţilor funcţionari din Rusia, consumatorul rus nu se poate descurca.

Sau, de exemplu, scrumbia sărată. Nimeni nu putea îndrăzni să atenteze la ‘lucruri sfinte’ (scrumbia sărată şi cartoful fiert sunt două dintre alimentele preferate de ruşi) şi de aceea scrumbia a fost inclusă pe lista alimentelor vitale social, împreună cu toate soiurile de peşte congelat. Limita care separă un produs de bază de ‘moft’ este subţire, scrie ziarul rus.

De exemplu, un carton de 10 ouă de găină este considerat ‘de imporatnţă socială’, însă dacă aceste ouă sunt 20 – nu. Fără ciocolată şi halva consumatorul rus se poate descurca, însă în mod categoric nu şi fără caramele sau, Doamne fereşte, fără biscuiţi.
Nici borşul rusesc nu mai poate fi făcut doar din ‘alimentele sociale’. Cartoful, varza, morcovul şi ceapa uscată sunt prezente pe listă, în timp ce sfecla – nu. Ceaiul verde se află şi el în dizgraţia înalţilor funcţionari, mult mai important fiind cel negru.

Este posibil ca în fiecare regiune concretă a Rusiei să existe propria ‘listă alimentară’, opinează o sursă de informaţie a Izvestia din cadrul Ministerului Industriei şi Comerţului. Oricum, schema este simplă: dacă agentul comercial a majorat prea mult preţurile la respectivele alimente, statul va interveni imediat. Totuşi, nici comercianţii nu sunt proşti.

Potrivit legii, nimeni nu-i poate obliga să vândă produse fără profit. De aceea, există riscul ca reţelele comerciale să le pretindă furnizorilor reduceri la marfa socială, iar aceştia, la rândul lor, vor trebui fie să-şi sacrifice propriul profit, fie – lucrul cel mai probabil – să scadă costurile în detrimentul calităţii.
Desigur, toate acestea se vor răsfrânge asupra cumpărătorilor, după cum s-a întâmplat şi în perioada de ‘îngheţare’ a preţurilor din 2007, atenţionează Izvestia. Cele mai populare mărfuri – cele aflate sub controlul statului – ori au dispărut de pe rafturi, ori au început să fie de o calitate foarte proastă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata