Ceaiurile aromate ale Transilvaniei: compania Larix pusă pe picioare datorită unui microcredit

Şapte reporteri de la Radio Netherlands Worldwide (RNW) au călătorit pe tot globul în căutare de întreprinderi mici care au beneficiat de microcredite. Portretele celor selectate sunt prezentate într-un dosar de web. Echipa de la RNW a acoperit acest subiect şi în România.

A fost dificil să găseşti pe cineva în România pentru profilurile video ale beneficiarilor de microfinanţare. Oamenii nu au răspuns la telefonul reporterului Marcel Decraene, sau la e -mail-uri. După ce acesta a reuşit, în sfârşit, să aranjeze un interviu, guvernul român a căzut, iar persoana de contact, un ministru adjunct, l-a anulat.

Ulterior însă, a avut noroc şi a găsit un producător mic de plante de ceai, a cărui activitate a crescut, transformându-se într-o companie de export majoră.
Ioan Vlasa, directorul Societăţii de Microfinanţare Rurală, FAER, cameramanul Roland Kremer şi reporterul Marcel Decraene au călătorit cu maşina Dacia a organizaţiei, printre dealurile acoperite cu zăpadă al Transilvaniei.

De la sediul central al lui Vlasa, în oraşul Reghin, echipa s-a angajat într-o acţiune curajoasă, şi nu doar din cauza zăpezii. Şi Vlasa a fost descurajat de starea generală a drumurilor:
“Am sperat la o infrastructură mai bună după ce România a aderat la Uniunea Europeană, dar nu s-a început nici măcar construirea de autostrăzi”, a spus el.
În pofida drumurilor, echipa olandeză a ajuns mai repede decât se aştepta la Larix, compania din Sovata, căreia urmau să îi facă profilul.

Este mare, curată şi modernă. Larix usucă, macină şi amestecă o varietate de ceaiuri de plante. Ioan Fazakas şi Andrei Munteanu (directorul executiv) au început afacerea în 1992.
Munteanu, un om entuziast de 40 de ani, vorbeşte bine engleza. Ne-a spus că Larix a primit o injecţie de capital de la FAER, la sfârşitul anilor 1990. Un împrumut obişnuit ieşea din discuţie, pentru că băncile româneşti practicau dobânzi exagerate la vremea aceea.

“Împrumutul de microcredit a fost rambursat în întregime cu mult timp în urmă”, a explicat el. Deşi televiziunea română a fost interesată de companie, totuşi echipa de la RNW a fost prima echipă străină care a filmat acolo, ţine să precizeze Decraene. A fost condusă într-un tur prin clădirile enorme de stocare, a văzut un echipament nou de măcinare şi a vizitat un pod pitoresc de uscare.

Totodată, echipa a filmat angajaţii care sortau diferitele tipuri de plante medicinale, acestea cifrându-se la aproximativ 150 în total. Larix are în jur de 70 de angajaţi. Au părut uşor surprinşi când a început filmarea, dar şi-au continuat munca.
Din păcate, camera video nu a putut înregistra şi aromele, pentru că locul era o adevărată sărbătoare a aromelor, printre care cele de anghinare, anason, mure, căpşuni, mirt. Mai mult sau mai puţin toate ingredientele sunt cultivate pe plan local.

Echipa a trebuit să poarte salopete şi bonete în timp ce filma în zona în care plantele erau sortate. Spre sfârşitul vizitei, Munteanu i-a condus la o casă din apropiere unde a început totul. Când au demarat afacerea, el şi Fazakas au stabilit să lucreze într-o anexă ambalarea plantelor locale şi a celor destinate ceaiurilor din plante.
La început, profiturile lor au fost minime, dar Larix a crescut, devenind o companie mare, care exportă în întreaga lume.

Larix a salutat împrumutul FAER la vremea respectivă, dar zilele când compania depindea de microcredite sunt acum de mult apuse. Actori majori, precum Biohorma din Germania (Dr. Vogel), precum şi compania olandeză Nagel şi Waleda fac afaceri în prezent cu Larix.
O treime din acţiunile companiei sunt acum pe mâini olandeze. Munteanu râde atunci când este întrebat dacă a vizitat vreodată Olanda. I-a spus reporterului olandez că a fost într-o mulţime de locuri din această ţară, chiar şi la Groningen (provincie din partea de nord, n.red).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata