CEJ: Universităţile pot impune cote pentru limitarea numărului de studenţi străini

Curtea Europeană de Justiţie (CEJ ) a indicat că statele membre pot să impună, în anumite condiţii stricte, cote pentru limitarea numărului de studenţi străini, relatează EUObserver.

Într-o decizie luată marţi, 13 aprilie, CEJ a decis că, deşi discriminarea pe bază de naţionalitate contravine legislaţiei comunitare, ea poate fi justificată de anumite circumstanţe, cum ar fi ‘obiectivul menţinerii un sistem medical de înaltă calitate, echilibrat şi deschis tuturor’.

Decizia vine ca răspuns la un caz dintr-o instanţă de judecată belgiană care contesta un decret din 2006, prin care era limitat la 30% procentul studenţilor nerezidenţi care participau la anumite cursuri de fizioterapie şi medicină veterinară în Valonia, partea vorbitoare de limbă franceză a Belgiei.

Cota a intrat în vigoare după ce autorităţile belgiene au susţinut că sistemul de sănătate publică era pus în pericol în condiţiile în care nu erau suficienţi absolvenţi belgieni în respectivele domenii în zonă. Înainte de impunerea cotei din 2006, aproximativ 75% dintre studenţii de la respectivele cursuri nu erau rezidenţi belgieni, majoritatea provenind din Franţa.

Instanţa de judecată belgiană a înaintat cazul Curţii Europene de Justiţie pentru o interpretare a legislaţiei comunitare. Curtea, cu sediul la Luxemburg, a declarat că respectiva cotă poate fi menţinută dacă autorităţile naţionale, pe baza unei ‘analize obiective şi detaliate, susţinută de date’ dovedesc că există ‘riscuri reale’ pentru sănătatea publică.

Doar ulterior, instanţa de judecată belgiană trebuie să evalueze, în lumina dovezilor oferite de către autorităţile naţionale, dacă respectiva cotă este adecvată şi dacă siguranţa sănătăţii publice nu poate fi asigurată de măsuri mai puţin restrictive, cum ar fi încurajarea studenţilor străini să se stabilească în Belgia după încheierea studiilor.

Potrivit EuObserver, decizia CEJ va fi studiată cu atenţie şi de alte state membre care se confruntă cu probleme similare. Unul dintre acestea este Austria, unde mulţi studenţi germani sunt înscrişi la cursurile de medicină, care a impus la rândul său o cotă de limitare a numărului de studenţi străini.

În Austria, 75% din locurile de la medicină sunt pentru studenţii care au obţinut o diplomă de la şcolile austriece, 20% din locuri sunt rezervate studenţilor din alte state UE şi 5% celor din afara UE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata