Cel mai greu dovleac din lume

Recordul pentru cel mai greu dovleac din lume a fost înregistrat la 12 octombrie 2014, se arată pe site-ul www.guinnessworldrecords.com.

Uriașa legumă a fost cultivată de Beni Meier din Elveția și cântărea 1 054 kg.

Precedentul record era deținut de un american, cu un dovleac de 911 kg.

În fiecare an, în Elveția este organizat un concurs pentru cel mai mare dovleac. Exemplarele aduse de către cultivatori ajung la dimensiuni din ce în ce mai mari, având greutăți ce ajung până la 450 kg.

Provenind de pe continentul american, dovleacul este o plantă cultivată de mii de ani și care apare în aproximativ 20 de soiuri diferite. Dovleacul conține celuloză, proteine, caroten, calciu, fier, magneziu, fosfor și vitaminele A, B1, B2, C și PP. Și semințele sale sunt extrem de benefice organismului uman având, la rândul lor, proteine, acizi grași nesaturați omega 3, seleniu, magneziu, zinc și vitamine din grupele B și C.

Dacă este golit de semințe, sculptat în mai multe feluri și i se pune o sursă de lumină înăuntru, dovleacul devine un felinar, fiind unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale sărbătorii americane de Halloween, celebrată la 31 octombrie.

Sărbătoarea, care a ajuns în America abia în secolul XIX, împreună cu imigranții din Irlanda, își are începuturile în tradițiile celților, marcând inițial, potrivit www.alba24.ro, sfârșitul verii și începutul anotimpului rece. Ulterior, sub rigorile Bisericii Catolice, care nu a reușit să o interzică, a devenit noaptea celebrării morților (All Hallows Evening), ce precede Ziua morților sau Sărbătoarea Tuturor Sfinților, sărbătorită la 1 noiembrie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata