Cel mai lung şarpe care trăieşte în captivitate

Cel mai lung șarpe care trăiește în captivitate este, potrivit Guinness World Records, un piton reticulat (python reticulatus), care aparține companiei de divertisment Full Moon Productions Inc. din Kansas City, Missouri, Statele Unite ale Americii.

Medusa, căci acesta este numele său, a intrat în Cartea Recordurilor după ce a fost măsurată, la 12 octombrie 2011, având o lungime de 7,67 m. Medusa deține, de fapt, două titluri. Este, la categoria șerpilor ce trăiesc în captivitate, cel mai lung din istorie și, totodată, cel mai lung șarpe în viață, potrivit guinnessworldrecords.com.

Pitonii reticulați sunt cei mai lungi șerpi din lume, adulții ajungând la o lungime ce variază între 3 și 6 metri. Au, de regulă, culoarea brun-deschis, având ornamente complexe în formă de romb, de culoare brun-închis și ocru-galben, de unde și denumirea lor. Trăiesc în sud-estul Asiei, în Indonezia sau în Filipine, îndeosebi în pădurile tropicale, și se hrănesc cu mamifere medii sau mari și cu păsări.

Medusa are 10 ani și cântărește 158,8 kg. A fost nevoie de 15 persoane care să o țină pentru a putea fi măsurată. Ea se hrănește cu șoareci, dar și cu carne de porc și de căprioară. Poate mânca până la 18 kg de carne la o masă.

Pitonii reticulați sunt foarte buni înotători. În 1912, a fost ucis, pe insula Sulawesi, un exemplar ce măsura nu mai puțin de 10 metri. Dar acesta, spre deosebire de Medusa, nu trăise niciodată în captivitate.

Medusa locuiește, în prezent, la ”The Edge of Hell Haunted House” din Kansas City, unde participă la programele de divertisment ale companiei. Îngrijitorii ei o cunosc deja foarte bine, astfel că pot spune cu exactitate când este binedispusă sau când este supărată.

Medusa toarce ca o pisică când e veselă, dar sâsâie atunci când îi displace ceva. Prin urmare, având în vedere dimensiunile ei impresionante, este recomandat să fie lăsată în pace când se oprește din tors, pentru că, în caz contrar, consecințele pot fi devastatoare.

Deținătorul anterior al titlului de cel mai lung șarpe care a trăit în captivitate a fost tot un piton reticulat, pe nume Fluffy. Pitonul a fost măsurat la 30 septembrie 2009 și avea o lungime de peste 7,3 metri. Fluffy a murit la 26 octombrie 2010, la vârsta de 18 ani, la grădina zoologică Columbus Zoo and Aquarium, din Powell, Ohio, Statele Unite ale Americii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: guinnessworldrecords.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata