Cel mai mare artropod terestru din lume

Crabul cocotier (Birgus latro) este cel mai mare artropod terestru din lume, fapt consemnat în Cartea Recordurilor 2015. Artropodele, potrivit dexonline.ro, sunt o încrengătură de animale nevertebrate, cu corpul format din inele articulate, cu membre perechi, simetrice și articulate, și cu schelet extern, chitinos.

”Birgus latro” este cunoscut atât pentru forța sa, cu ajutorul cleștilor putând sparge nucile de cocos, dar și pentru abilitatea de a cățăra pe trunchiurile copacilor în căutarea fructelor și nucilor de cocos.

Uriașul crab care trăiește doar pe uscat, în insulele tropicale și în atolii din zona Oceanelor Indian și Pacific, poate cântări până la 4,1 kg și are o deschidere a membrelor de până la 1 metru. Potrivit www.coconutcrab.org, crabii cocotieri pot trăi până la 60 de ani.

Femela depune ouăle în apă, potrivit www.wired.com, unde viitorii crabi cocotieri vor sta aproape o lună. Se reîntorc pe uscat, dezvoltând un exoschelet, pierzându-și astfel abilitatea de a supraviețui în mediul acvatic.

Această specie de crab se hrănește, în principal, cu nuci de cocos, fructe, frunze, ouă, crabi mai mici, dar și cu animale moarte.

A fost vânat până aproape de extincție, fiind considerat, în majoritatea insulelor, o delicatesă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata