Cel mai mic animal vertebrat din lume

Cel mai mic animal vertebrat cunoscut este broscuța din specia Paedophryne amauensis, descoperită în august 2009, în Papua Noua Guinee. Un adult ajunge la mărimea maximă de 7,7 milimetri. A fost cuprinsă în ediția 2013 a celebrei Guinness Book.

Specia Paedophryne amauensis a fost inclusă în Topul 10 noi specii de către Institutul Internațional pentru Explorarea Speciilor, la 22 mai 2013.

Cel mai mic animal vertebrat din lume a fost descoperit de erpetologul Christopher Austin de la Universitatea de Stat din Louisiana. Numele de ”amauensis” provine de la satul Amau, în vecinătatea căruia a fost descoperită broscuța. Aceasta este capabilă de sărituri ce depășesc de 30 de ori mărimea propriului corp. Se hrănește cu mici insecte, perioada zilei în care vânează fiind ori la răsărit, ori la asfințitul soarelui. Trăiește doar pe uscat, preferând să se refugieze pe frunzele plantelor terestre din pădurea tropicală.

Spre deosebire de restul broaștelor, cele din specia Paedophryne amauensis nu mai trec prin etapa de mormoloci.

Precedentul record de cel mai mic animal vertebrat a fost deținut de peștii Paedocypris progenetica, din Indonezia, care măsoară însă cu 0.2 milimetri mai mult decât broscuțele din Papua Noua Guinee. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata