Cel mai rapid alergător în spaţiu

Cartea Recordurilor a consemnat o performanţă inedită pe site-ul său, guinnessworldrecords.com, potrivit căreia „astronautul European Space Agency – ESA, Tim Peake, a înregistrat un nou record… la cel mai rapid maraton pe orbită”.

Astronautul britanic Tim Peake a luat startul, pe 24 aprilie 2016, odată cu mii de oameni, care participau la Maratonul de la Londra. El a început numărătoarea inversă printr-un mesaj video.

Tim Peake a alergat pe o bandă rulantă instalată la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (International Space Station — ISS), la 400 de kilometri deasupra Pământului, purtând greutăţi pentru a compensa lipsa gravitaţiei în spaţiu. La finalul cursei de 42 de kilometri a înregistrat un timp de 3 ore, 35 de minute şi 21 secunde, în timp ce ISS a făcut un traseu de 100.000 de kilometri.

Astronautul, în vârstă de 44 de ani, s-a antrenat la bordul ISS pentru acest maraton, începând cu luna decembrie 2015. El este primul britanic ESA şi membru al echipajului de pe ISS, de la 15 decembrie 2015, desemnat pentru a participa la Expediţiile 46 şi 47.

Recordul pentru cel mai rapid maraton pe orbită deţinut de o femeie a fost obţinut în 2007, de către astronauta americană Sunita Williams, care a alergat la Maratonul de la Boston, înregistrând un timp de 4 ore, 23 de minute şi 10 secunde. Ea este prima persoană care participă la un maraton în spaţiu, astronautul Tim Peake fiind cel de-al doilea care participă la un astfel de eveniment în spaţiu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: space.com

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata