Cel mai vechi coniac vândut la licitaţie

În luna aprilie 2016, Guinness World Records a recunoscut coniacul Gautier 1762 drept cel mai vechi coniac vândut la licitaţie.

Astfel, o sticlă de Gautier 1762, veche de 252 de ani, a fost achiziţionată în 2014 de către Wealth Solutions, o companie poloneză specializată în băuturi spirtoase rare şi de colecţie, la o licitaţie cu băuturi vechi, organizată de Bonhams Fine Art Auctioneers & Valuers în New York. Suma plătită Wealth Solutions pentru preţioasa băutură a fost 59.500 de dolari.

Sticla cu coniac a fost găsită între 1890 şi 1890, la Cognac, în Franţa şi a aparţinut familiei Donsir, înainte de a fi vândută la licitaţie de către Eric Donsir. Sticla însăşi datează din jurul anului 1840, perioadă în care recipientul ar fi fost umplut cu un coniac despre care se credea că a fost distilat în 1762, de Cognac House Gautier.

Coniacul cumpărat de Wealth Solutions a fost utilizat în fabricarea aşa-numitului Coniac Watch, primul ceas elveţian cu un strop de alcool. Sticla a făcut parte din colecţia de băuturi vechi a companiei până în octombrie 2015, când board-ul managerial a luat decizia de a crea un ceas cu un strop din această băutură şi a deschis sticla.

Ceremonia de scoatere a dopului a fost organizată la Hotel Bristol din Varşovia, ca parte a unui eveniment care a marcat debutul colaborării dintre Wealth Solutions şi Armin Strom, fabricantul de ceasuri elveţiene.

Ceasul şi capsula pentru această băutură unică au fost create de către Claude Greisler, ceasornicarul-şef de la Armin Strom. Ediţia limitată realizată pentru Wealth Solutions, alcătuită din doar 40 de ceasuri, fabricate din oţel inoxidabil, aur roz de 18 karate şi titanium, a avut prezentarea internaţională a ceasului Cognac Watch, la 20 martie 2016, cu ocazia expoziţiei Baselworld. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: multivu.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata