Cele două Corei: 60 de ani de alertă roşie

Populaţia Coreii de Sud priveşte deja cu indiferenţă constantele ameninţări de război provenite de la vecinul comunist nord-coreean. Oamenii glumesc, beau bere şi mănâncă cu poftă carne tocată şi prăjită la un popular restaurant din Yongsan, unul din cartierele de birouri din capitala Seul.

Pe o plasmă uriaşă din local se succed manevrele militare şi operaţiunile bateriilor antiaeriene. Este jurnalul de seară care informează despre cum armata Coreii de Nord a lansat zece rafale de artilerie în mare, notează luni ziarul La Razon.
Majoritatea comesenilor nici nu ridică ochii din farfurie, indiferenţi la escaladarea tensiunii care se acumulează în jurul frontierei cea mai militarizată din lume, situată la doar 60 de kilometri depărtare.

‘Suntem obişnuiţi, nu se întâmplă niciodată nimic. Nu vorbim despre asta nici între noi, nici cu părinţii noştri’, spune un tânăr sud-coreean de 18 ani. De mult timp locuitorii din capitală par obişnuiţi să trăiască sub ameninţarea unui război pe care mulţi analişti îl consideră de decenii ca iminent. Cele două Corei, cea capitalistă din sud şi cea comunistă din nord au împlinit recent 60 de ani de confruntare.

În pofida declarării ‘încetării focului’ în 1953, încă nu s-a obţinut negocierea unui tratat de pace care să convină ambelor părţi. Acum tensiunea creşte iar ameninţările de război se repetă, mai ales după scufundarea corvetei sud-coreene ‘Cheonan’, un incident în care au murit 46 de marinari şi pe care Seulul îl atribuie unei torpile lansate de pe un submarin nord-coreean. ‘Timp de mulţi ani au existat tiruri săptămânale, răpiri, atentate’, explică tânărul.

‘Oamenii au încetat să mai acorde atenţie. Majoritatea ne-am născut sub această situaţie şi nimic nu mai este nou, sau îngrijorător’, spune şi Kim Hoon, profesor de istorie care însoţeşte grupurile de turişti în zona demilitarizată de la frontieră. La ultimele alegeri, din 2007, mai multe ‘barometre’ de studiere a opiniei publice au arătat că relaţiile cu Coreea de Nord şi ameninţarea militară nu mai sunt o prioritate pentru cetăţeni.

Chestiuni precum situaţia economică a ţării, sau şomajul, au fost mult mai importante la ora votului. În faţa escaladării tensiunii din ultimele săptămâni, experţi internaţionali precum profesorul Andrei Lankov, de la Universitatea Kookmin, sunt de părere că ne aflăm în apropierea unei izbucniri violente a unei breşe deschise timp de 60 de ani. Contrar lor, majoritatea sud-coreenilor sunt liniştiţi. Iar piaţa pare să le dea dreptate.

Byung Yeon Kim, economist la Universitatea din Seul, a analizat progresia Bursei în raport cu tensiunea de la Paralela 38 şi a ajuns la concluzia că ameninţările dictatorului Kim Jong Il nu-i sperie pe investitori şi nici nu pun în pericol economia ţării. La restaurantul din Yongsan telejurnalul se încheie şi începe un meci din campionatul naţional de beisbol. Aparatul este dat atunci mai tare şi toate privirile încep să urmărească cu atenţie ecranul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata