Cele mai tragice sinucideri colective din istorie

În urmă cu 10 ani, aproximativ 800 de membri ai sectei ugandeze Mişcarea pentru Restaurarea celor Zece Porunci ale lui Dumnezeu s-au închis în biserica lor, au baricadat uşa şi ferestrele, s-au stropit cu benzină şi şi-au dat foc. Venise marea zi.

Liderului sectei, Joseph Kimbwetere şi adepţilor săi avea să li se înfăţişeze Fecioara Maria care avea să-i ducă în ceruri. Nebunia colectivă se declanşase. La 17 martie 2000, după mai multe ofrande şi ritualuri, membrii sectei au ales să declanşeze infernul şi să moară împreună carbonizaţi, notează ziarul ABC.
Kimbwetere – o importantă figură politică a democraţilor din anii 60 – care, după ce pierduse mai multe alegeri şi începuse să ţină predici, susţinea că a avut mai multe revelaţii cu Fecioara Maria şi Iisus Hristos pe care le înregistrase pe bandă anunţând că sfârşitul lumii avea să vină în anul 2000.

Acel mesaj apocaliptic a fost difuzat între toţi fanaticii sectei, cu avertismentul că atunci când va veni ziua, trebuie să-şi dea foc ‘pentru a atinge mântuirea’. ‘S-au auzit unele ţipete, dar nu multe’, au spus vecinii din Kanunga, un mic sat situat la 320 de kilometri distanţă de Kampala, în apropiere de graniţa cu Republica Democrată Congo, unde a avut loc ceea ce a fost numită atunci ‘tragedia secolului’.

Au asigurat că fanaticii sectei aproape că nu vorbeau de teamă să nu încalce una din cele zece porunci, care spune ‘Să nu minţi’, iar cu două zile înainte membrii se întâlniseră într-o şcoala pe care o foloseau ca biserică şi unde au mâncat ‘trei vaci fripte, au băut 70 de cutii carbogazoase, au cântat şi s-au rugať. Membrii sectei lui Kimbwetere şi-au vândut toate bunurile în zilele premergătoare ‘marii zile’ şi au vizitat satele vecine pentru a-şi lua adio de la cunoscuţi.

Primele informaţii despre ‘tragedia secolului’ cum a fost numită vorbeau de 230 de morţi. Era numărul membrilor recensaţi în momentul înregistrării sectei în 1997 ca ONG. Totuşi câteva zile mai târziu cifrele anunţau peste o mie de morţi, iar unele ziare o considerau ‘sinuciderea colectivă cea mai sângeroasă din istoria contemporană’ depăşind-o pe cea din Guyana, din 1978, când 914 persoane, îndemnate de gurul american Jim Jones, îşi puseseră capăt vieţii înghiţând cianură. Între cei morţi se aflau şi 80 de copii.

Totuşi, cu trecerea timpului poliţia din Guyana a concluzionat că primele estimări au fost exagerate, iar cifra finală a morţilor a fost stabilită la 778, între care şi cei 80 de copii. ‘Au fost găsite, de asemenea, cadavre de adulţi asasinaţi înainte de macabrul ritual şi ale căror trupuri fuseseră aruncate în latrinele construite în afara bisericii. În 1997, 39 de membri ai unei secte din San Diego s-au sinucis pentru a întreprinde ‘o călătorie’ într-o nouă dimensiune, unde aveau să ajungă cu o navă extraterestră.

Cifra morţilor din Uganda îi depăşeşte cu mult pe cei 88 de fanatici ai lui David Koresh care au murit într-un incendiu în fortăreaţa lor din Waco (Texas), în 1993; pe cei 48 de adepţi ai ‘Ordinului Templul Solar’ care şi-au luat viaţa într-o fermă şi în trei vile din Elveţia, 1994, şi pe cei 39 de membri ai sectei Poarta Paradisului care, în 1997, au fost găsiţi morţi într-o reşedinţă din San Diego (California, SUA) cu feţele în sus, cu capul şi pieptul acoperit de un văl, sperând să intre într-o nouă dimensiune la care aveau să ajungă cu o navă extraterestră.

‘Sectele sunt distructive şi nu ţin cont de frontiere, de culturi, de tradiţii sau de obiceiurile locale. Prin manipularea minţilor şi a emoţiilor se poate ajunge la o cotitură de 180 de grade’, scria un psiholog şi expert american în secte Eloy Rodríguez Valdes. Cele 800 de victime din Kanunga sunt un trist exemplu în acest sens.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata