Centru de alarmă preventivă în loc de radar în Cehia

Un ‘centru de alarmă preventivă’, ca parte a scutului american de apărare antirachetă, ar putea fi creat în Cehia deja din acest an. Pentagonul a solicitat Congresului american 2,2 milioane de dolari în acest scop.

După cum a anunţat premierul ceh Petr Necas, faza iniţială a proiectului va fi realizată din bani americani, în timp ce finanţarea ulterioară va constitui obiectul unor negocieri.
Deocamdată este vorba despre două birouri dotate cu computere şi cu altă tehnică de tip senzor, cu ajutorul cărora militarii cehi vor strânge şi analiza informaţii despre ţintele şi caracteristicile rachetelor unui potenţial inamic, precizează cotidianul rus Vremia Novostei.

Reprezentanţi ai Pentagonului se deplasaseră în luna mai în Cehia, pentru a inspecta posibilele locuri de amplasare a centrului. Potrivit premierului Necas, nu este vorba despre o bază militară sau despre ‘cine ştie ce tehnică supermilitară’, ci mai degrabă despre un obiectiv tehnico-administrativ, pentru deservirea căruia vor fi suficiente doar câteva persoane.

Astfel Administraţia lui Barack Obama a demonstrat pentru prima dată în mod deschis că Cehia va deveni parte a sistemului antirachetă creat în Europa, subliniază cotidianul moscovit, amintind că, în pofida faptului că cele două părţi au semnat încă în urmă cu doi ani un acord privind amplasarea pe teritoriului ceh a unui radar antirachetă, în septembrie anul trecut noul preşedinte american a renunţat la aceste planuri. După aceasta, problema privind participarea Cehiei la sistemul european de securitate s-a aflat mult timp în suspensie.

De altfel în tot acest răstimp americanii au dat de înţeles că Praga continuă să aibă un rol important în planurile lor strategice. În primăvara 2009, Obama a rostit la Praga primul său discurs public de după învestire, dedicat neproliferării armelor nucleare, iar în aprilie 2010, la iniţiativa SUA, capitala cehă a devenit locul semnării noului acord ruso-american privind reducerea armelor strategice ofensive, subliniază Vremia Novostei.

Actuala decizie a SUA este legată, în opinia analiştilor, de instalarea la putere în Cehia, după alegerile parlamentare din mai, a guvernului de centru-dreapta al lui Petr Necas. Noul cabinet sprijină mai activ decât cel precedent, al lui Jan Fischer, orientarea ţării spre structurile euro-atlantice. Însuşi Nacas estimase că tăcerea îndelungată a Washingtonului se explica prin situaţia politică incertă de dinaintea alegerilor.

Noul ministrul ceh al Apărării, Aleksandr Vondra, care a fost unul dintre principalii adepţi ai amplasării în ţară a unui radar american, a caracterizat noua decizie a SUA drept ‘un prim pas mic, simbolic’. Ministrul a anunţat că centrul îşi va începe activitatea de la mijlocul anului viitor. Se presupune că centrul din Cehia va deveni un prim element al scutului antirachetă ce urmează să fie construit în Europa până în 2020.

La rândul său, ministrul de Externe al Cehiei, Karel Schwarzenberg, a subliniat importanţa faptului că acest centru va funcţiona ca parte componentă a sistemului de apărare antirachetă al NATO.
Potrivit lui Lubomír Zaoralek, preşedintele camerei inferioare a parlamentului ceh şi vicepreşedinte al Partidului Social-Democrat aflat în prezent în opoziţie, apariţia în Cehia a unui centru american de apărare antirachetă ‘nu se va răsfrânge asupra relaţiilor ruso-cehe’.

‘Nu trebuie dramatizată această informaţie, care este pe deplin la unison cu planurile mai vechi ale NATO, de a construi în Europa un sistem de apărare împotriva rachetelor cu rază de acţiune scurtă şi medie’, a declarat Zaoralek pentru Vremia Novostei.
Potrivit surselor de informaţie ale ziarului rus, pentru înfiinţarea în Cehia a unui asemenea centru nu va fi nevoie de un acord bilateral. Prin urmare, nu va fi nevoie nici de aprobarea parlamentului ceh. Noua structură ar putea fi creată pe baza documentelor semnate mai demult între Cehia şi SUA, subliniază în final Vremia Novostei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata