Centrul islamic de la Groud Zero ar putea include şi un monument al victimelor de la 11 septembrie 2001

Susţinătorii proiectului de construire a unei moschei şi a unui centru islamic în apropiere de Ground Zero promit să includă şi un monument în memoria victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, ca parte a eforturilor de a atenua plângerile oponenţilor conform cărora alegerea amplasamentului a fost lipsită de consideraţie faţă de familiile celor dispăruţi, relatează luni The Wall Street Journal.

„Le-am ascultat şi înţeles durerea (…) Vrem să reparăm această breşă şi să fim în fruntea procesului de vindecare”, a declarat Daisy Khan, partener al proiectului şi soţia clericului care conduce eforturile de punere în practică a acestui plan.

Din conducerea centrului vor face parte şi membri ai altor religii ‘pentru a proteja interesele centrului şi pentru da asigurări că centrul are cele mai înalte standarde de transparenţă’, a afirmat ea într-un interviu pentru publicaţia americană, oferind primele detalii despre felul în care dezvoltatorii proiectului în valoare de 100 de milioane de dolari speră să atenueze criticile.

Daisy Khan a precizat de asemenea că dezvoltatorii vor analiza posibilitatea de a include o capelă interconfesională ca parte a planurilor finale. „Valorile universale ale tuturor religiilor vor sta la baza centrului nostru. Totul se va desfăşura într-o atmosferă de colaborare intercofesională”, a explicat ea. Daisy Khan este director executiv al American Society for Muslim Advancement.

Liga Antidefăimare susţine, prin vocea unuia dintre reprezentanţii săi, că declaraţiile lui Daisy Khan despre transparenţă şi vindecare nu fac referire la principalul punct al criticilor: alegerea amplasamentului este lipsită de consideraţie faţă de familiile victimelor de la 11 septembrie. „Dacă vrei să ne vindeci, nu o face în cimitirul nostru. Ne alăturăm familiilor care nu spun să nu fie făcut deloc, ci să nu fie făcut în acest loc”, a explicat Abraham Foxman, din partea Ligii Antidefăimare.

Proiectul, cunoscut în prezent sub numele de Park51, va cuprinde un spaţiu de rugăciune proiectat să găzduiască circa 2.000 de credincioşi, însă Daisy Khan susţine că planurile prevăd de asemenea o sală de sport, o piscină, o sală de teatru cu 500 de locuri, o galerie pentru expoziţii, un restaurant şi o mică şcoală de gătit.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata