Chile o ţară guvernată de teamă după cutremur

Preşedinta în exerciţiu Michelle Bachelet i-a autorizat pe militari să deschidă focul împotriva celor care jefuiesc. Guvernul a extins interdicţia de circulaţie în zonele afectate de seism, în timp ce creşte numărul victimelor.

Neobosita Bachelet a vizitat din nou spitalul de campanie din Curico şi a ascultat doleanţele celor care au pierdut totul. Relatările chilienilor din valea centrală sunt la fel de disperate cu cele ale chilienilor din zona de coastă. Cutremurul a pus semn egal într-o dureroasă interpertare a democraţiei. Numărul morţilor a depăşit deja 800 şi continuă să crească.

Oamenii i-au împărtăşit temerile pe care le simt la lăsatul serii, iar preşedinta a decretat interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii şi a suplimentat numărul militarilor din zonele devastate. Bachelet a lansat un dur avertisment tâlharilor: ‘Am dat instrucţiuni să se acţioneze cu severitatea necesară pentru a împiedica actele de vandalism’, notează ziarul El Periodico.

Generalul Guillermo Ramirez, care în virtutea stării de excepţie este principala autoritate în Concepcion, epicentrul tragediei, a adoptat imediat ordinul şefei de stat şi a făcut apel ‘la evitarea oricărui accident lamentabiľ. Când i s-au cerut mai multe precizări, generalul a spus că oamenii săi sunt autorizaţi să deschidă focul. Pe ecranele televizoarele alternează imaginile jafurilor cu cele ale titanicelor operaţiuni de salvare.

Primele se succed însă mai frecvent, dând impresia că statul nu controlează situaţia. ‘Deja nu ne mai este teamă de eventuale replici ale cutremurului, ci de bandiţi’, spune primarul din Hualpen. Interdicţia de circulaţie a intrat deja în vigoare, iar prin extinderea acestei măsuri extreme se încearcă să se garanteze o distribuire mai eficientă a proviziilor.

Militarii repartizează alimentele casă cu casă. Michelle Bachelet îşi încheie atribuţiile şi va abandona Palatul la Moneda la 11 martie. Preşedintele ales, Sebastian Pinera, a anticipat deja că va lua decizii mai riguroase pentru a menţine ordinea şi a restaura serviciile publice. El a subliniat astfel că nu va ezita să considere ‘zonă de catastrofă’ şi alte regiuni afectate de seism în afară de Maule şi Bíobío.

‘Megacutremuruľ a lăsat 4.000 de paturi de spital inutilizabile. Aproximativ 800.000 de chilieni sunt lipsiţi de apă. Penuria cea mai gravă este la Concepción, unde camioanele cisternă deservesc casele, iar tunurile de apă descurajează bandele de tâlhari să se apropie de centrele comerciale. În regiune, doar 30% din antenele de telefonie mobilă sunt operabile.

Însă mulţi dintre utilizatori nu îşi pot încărca bateriile din lipsă de curent. Fac parte din cei un milion şi jumătate rămaşi fără electricitate. Asemeni preşedintelui brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton a aterizat marţi la Santiago pentru a-şi exprima solidaritatea cu Chile. Clinton a amintit că seismul chilian ‘a avut o forţă mult mai mare decât cel care a distrus Haiti’ şi că datorită tradiţiei politice preventive s-a putut evita o nenorocire de proporţii mult mai mari.

Însă tocmai această capacitate a anticipa faptele este pusă acum în chestiune. Subestimarea pericolului valului tsunami şi reacţia lentă a statutului sunt principalale critici aduse guvernului. Ministrul de interne, Edmundo Perez Yoma, a recunoscut greşelile dar a spus că nu este vremea lansării unei ‘vânători de vrăjitoare’. Societatea chiliană se mobilizează prin intermediul reţelelor sociale pentru a-şi găsi vreo rudă dispărută sau a rezolva o problemă stringentă.

Cristian Villagra a obţinut un aparat de respiraţie artificială pentru fiica lui datorită Twitter. Cultura ‘high tech’ este vizibilă în multe aspecte ale vieţii cotidiene. Metroul din Santiago a fost primul din regiune transformat în zonă ‘wifi’. Şi de aceea este de neînţeles ce s-a întâmplat cu comunicaţiile. ‘Este de neconceput să avem avioanele ţintuite la soľ, s-a plâns comandantul forţelor aeriene, generalul Ricardo Ortega.
Şeful forţelor aeriene a considerat exagerate pretenţiile noului preşedinte Pińera de a-i face pe chilieni să aibă un nivel de viaţă egal cu cel al Portugaliei, în 2014. Ortega crede că Chile, în pofida progreselor este încă ‘o ţară din lumea a treia’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata