China îl face pe Putin să aștepte în privinţa gazoductului

22

Prim-ministrul Rusiei a părăsit China săptămâna aceasta fără o recompensă pe care Moscova o prețuiește de mult: un angajament clar din partea Beijingului pentru Power of Siberia 2, un mare proiect de gazoduct pentru a transforma fluxurile de energie din Asia.

Conceput cu mai bine de un deceniu în urmă pentru a ajuta Rusia „să se întoarcă spre est”, conducta prin Mongolia până în China a fost o modalitate de a diversifica vânzările de gaze, de a spori veniturile și de a oferi Kremlinului mai multă putere diplomatică.

Acest proiect, numit pentru prima dată „Altai” după regiunea muntoasă din sudul Siberiei, a căpătat o nouă urgență de la invazia Ucrainei, Moscova căutând noi debușeuri pentru gazul care a ajuns în Europa înainte ca sancțiunile să stea în cale.

Problema pentru Moscova este că Beijingul – un partener economic crucial de la invazia pe scară largă a Ucrainei – nu pare să se grăbească să se angajeze. Este o reticență despre care analiștii spun că arată cât de slabă a devenit puterea de negociere a Moscovei în timpul războiului atunci când are de-a face cu vecinul său mai puternic din punct de vedere economic.

O altă conductă rusă, Puterea Siberiei, a fost lansată în 2019 și se preconizează că va atinge capacitatea maximă de 38 de miliarde de metri cubi pe an până în 2024. Dar această conductă s-a bazat pe dezvoltarea de noi zăcăminte de gaze în estul Siberiei, care nu trimiseseră niciodată combustibilul în Europa – făcându-l mai puțin util strategiei de diversificare a Moscovei.

În schimb, PS-2 urmărește să aprovizioneze China cu gaz din nord-estul peninsulei Yamal, care a deservit istoric piața europeană prin mai multe conducte, inclusiv Nord Stream, ale cărui livrări au încetat să mai circule în disputele cu UE chiar înainte. a fost sabotat în 2022.

Căutarea alternativelor a trecut de la a fi o alegere strategică din partea Rusiei la singura sa opțiune.

„Beijing-ul are o istorie de prelungire a negocierilor pentru a obține o înțelegere mai bună – acesta a fost cazul când a fost negociată Puterea Siberiei 1”, a declarat Alicja Bachulska, expert în politici din China la Consiliul European pentru Relații Externe. „Pe măsură ce agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei s-a transformat într-un război prelungit, Beijingul consideră că poziția sa de negociere față de Moscova nu poate decât să devină mai puternică”.

Luarea timpului ar putea permite Chinei să asigure un preț mai mic pentru gaz prin conductă, a adăugat ea.

Discuțiile chino-ruse asupra conductei s-au intensificat în lunile dinaintea războiului. În timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing, Vladimir Putin și Xi Jinping au semnat un contract pe 25 de ani pentru ruta din Estul Îndepărtat și „au vorbit cu siguranță despre PS-2”, a spus Tatiana Mitrova, cercetător la Centrul pentru Politica Energetică Globală al Universității Columbia.

Dar de atunci, în timp ce Rusia și-a subliniat în mod repetat disponibilitatea de a lansa PS-2, Beijingul a rămas în mod evident tăcut. În timpul vizitei la Kremlin în martie, Xi a ocolit PS-2 – în timp ce Putin a vorbit despre plan ca și cum ar fi o înțelegere încheiată, spunând „practic toți parametrii. . . au fost finalizate”.

Mikhail Mishustin, prim-ministrul Rusiei, a plecat, și Xi Jinping în timpul unei întâlniri la Marea Sală a Poporului din Beijing, miercuri © Sputnik/Alexander Astafyev/Pool/Reuters

Având grijă să nu depindă prea mult de un singur furnizor, China a fost activă în asigurarea de contracte de gaze naturale pentru cantități mai mari decât are de fapt nevoie, a declarat Gergely Molnar, analistul de gaze al Agenției Internaționale pentru Energie.

China se bazează pe Rusia pentru puțin peste 5% din aprovizionarea cu gaz, a spus el. Împreună cu creșterile planificate ale aprovizionării prin rutele existente din Rusia, acordul privind PS-2 ar crește această pondere la aproximativ 20% până la începutul anilor 2030.

China are de câștigat din conductă. Este dornic să diversifice sursele de energie ale țării, în special aprovizionarea pe uscat din Rusia și Asia Centrală, care ar fi mai sigure decât rutele maritime în cazul unor tensiuni geopolitice sau militare cu Occidentul.

„Transportul de gaz este mai sigur să treacă prin Rusia, prin transport terestru, în comparație cu îndepărtatul Orient Mijlociu”, a spus Lin Boqiang, șeful Institutului Chinez pentru Studii în Politică Energetică, Universitatea Xiamen.

De la stânga, directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, președintele rus Vladimir Putin și vicepremiera chineză Zhang Gaoli participă la ceremonia care marchează sudarea primei verigi a Puterii Siberiei în 2014 © Alexey Nikolsky/RIA NOVOSTI/AFP/Getty Images

Există complicații geopolitice pentru a ajunge la un acord pe fundalul războiului din Ucraina. Dar unii experți în politici din China cred că un parteneriat energetic mai profund cu Rusia este doar o chestiune de timp.

„Nimeni nu ar trebui să se aștepte ca China să-și întrerupă accesul la petrol și gaze rusești”, a spus Victor Gao, vicepreședintele Centrului pentru China și Globalizare din Beijing. „Acest tip de comerț este normal, este un comerț pașnic.”

El a spus că comerțul imens de energie dintre Rusia și China va „ duce în cele din urmă la o reconfigurare a aprovizionării cu petrol și gaze din lume . . . iar vestul nu trebuie să fie surprins de asta”.

Pentru Rusia, construcția PS-2 este singura modalitate de a compensa cel puțin o parte din piața UE pe care a pierdut-o. Această piață a reprezentat cea mai mare parte a gazului produs din peninsula Yamal. Dar asta înseamnă că nu există un stimulent special pentru China să accepte acum noua conductă.

China, într-adevăr, a fost ocupată să dezvolte alte provizii pe uscat. La un summit cu țările din Asia Centrală, săptămâna trecută, Xi a susținut construcția așa-numitei conducte de linie D, care ar fi a patra din regiune a Chinei care aduce gaz din Turkmenistan.

Aproximativ 35 de miliarde de metri cubi de gaz au fost exportate în China prin trei conducte din Turkmenistan anul trecut. Aceasta se compară cu 16 bcm trimise de Rusia prin Power of Siberia.

Chiar și cu conducta PS-2 în vigoare, Rusia nu ar putea egala ceea ce a pierdut în vânzările europene. Pretul acestui gaz ar fi si el mai mic. Gazul trimis prin prima conductă Power of Siberia – în condițiile stabilite atunci când poziția de negociere a Rusiei a fost mult mai puternică – are un preț cu mult sub nivelul pieței europene.

Serghei Vakulenko, fost director de strategie pentru Gazprom, a declarat că Rusia nu reușește nici măcar să egaleze prețul pe care China îl plătește pentru importurile de conducte de la alți furnizori.

Având în vedere acești factori, PS-2 ar genera o valoare estimată de 12 miliarde de dolari pe an pentru Gazprom, din care statul ar primi aproximativ 4,6 miliarde de dolari în taxe și taxe, potrivit lui Ronald Smith, analist senior de petrol și gaze la BCS Global Markets.

Această sumă, echivalentă cu mai puțin de jumătate din veniturile medii lunare din energie ale Rusiei în 2023, ar fi cu greu transformatoare. Dar Kremlinul este disperat pentru venituri suplimentare, pe măsură ce deficitul său bugetar crește, costurile de război cresc și vânzările de gaze europene scad. Mitrova de la Universitatea Columbia a spus: „Acest gaz nu are unde să meargă”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online