China lithium: sonda eco permite CATL să mulgă situația

76

Beijingul adaugă mineritul de litiu la lunga sa listă de ținte de represiune. O anchetă oficială privind presupusa încălcare a regulilor de mediu a impus închideri la cea mai mare mină și centru de producție din China, potrivit rapoartelor locale. În mod curios, acest lucru ar putea sfârși prin a aduce beneficii gigantului local al bateriilor electrice CATL.

Minerii din Yichun, provincia Jiangxi, produc aproximativ o zecime din oferta globală de litiu. În această zonă se află cea mai mare mină din lume de lepidolit, un mineral care conține litiu, cu rezerve de 1,1 milioane de tone.

Confruntarea cu represiunile a devenit o parte normală a afacerilor în China. Sondajele și restricțiile au cuprins sectoarele tehnologiei, educației și proprietății. Examinarea aspră urmează de obicei după creșteri ale prețului acțiunilor și câștiguri record.

Prețurile globale ale litiului au atins un nivel record anul trecut, datorită creșterii vânzărilor de vehicule electrice. Ganfeng Lithium, cel mai mare specialist local, se așteaptă ca venitul net preliminar pentru 2022 să crească de peste patru ori. Rivalul său, Tianqi Lithium, a prognozat că venitul net va sări cu peste 1.100 de procente, la peste 3,7 miliarde de dolari.

Acțiunile Ganfeng Lithium și Tianqi Lithium au crescut de peste cinci ori, de la minim la maxim, în ultimii doi ani. Acest lucru reflectă marjele de exploatare care s-au mai mult decât dublat în această perioadă.

Opririle prelungite ar putea afecta aceste afaceri. Cu câțiva ani în urmă, câștigurile producătorilor de baterii și mașini electrice ar fi avut și ele de suferit. Acest lucru nu mai este universal adevărat.

CATL este cel mai mare producător de baterii pentru vehicule electrice din lume și a primit un sprijin guvernamental puternic. Furnizează aproape 40 la sută din piața mondială. Datorită investițiilor sale agresive în sectorul litiului, are acces la cantități mari de litiu la prețuri stabile. Sursele variază din Australia și Argentina până în Bolivia.

O creștere a costului litiului din China, care controlează două treimi din capacitatea mondială de prelucrare, creează un avantaj relativ pentru companiile mai bine acoperite, cum ar fi CATL. Acest lucru ar trebui să susțină acțiunile CATL care se tranzacționează la un preț de 25 de ori mai mare decât câștigurile viitoare, conform S&P Capital IQ. Între timp, ar trebui să determine Occidentul să își pună sub semnul întrebării dependența față de China pentru un mineral care este abundent la nivel mondial.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online