Chisinaul i-a rezervat Moscovei un rol central in solutionarea conflictului transnistrean

 
Moscova nu exclude desfasurarea unui summit in format trilateral pe marginea procesului de reglementare transnistreana, a declarat, marti, la finalul vizitei sale de lucru la Chisinau, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov. „Tinem acest format in minte, il pastram pe ordinea de zi”, a spus Lavrov. Totodata, ministrul rus si-a exprimat satisfactia in legatura cu rezultatul intrevederii din decembrie dintre presedintele moldovean Vladimir Voronin si liderul transnistrean Igor Smirnov.
 
La Chisinau, Lavrov s-a intâlnit cu presedintele Vladimir Voronin si cu premierul Zinaida Grecianâi. Totodata, ministrul rus i-a predat lui Voronin copii ale manuscriselor lui Dimitrie si Antioh Cantemir, iluministi moldoveni din secolul al XVIII-lea, relateaza cotidianul rus Vremia Novostei. Serghei Lavrov a negat faptul ca vizita sa in Republica Moldova are legatura cu alegerile parlamentare din 5 aprilie. „Nu poate fi vorba despre niciun fel de interese, am discutat pe marginea relatiilor bilaterale”, a spus Lavrov.
 
Unii analisti de la Chisinau considera ca, in realitate, Moscova acorda sprijin Partidului Comunistilor condus de Voronin. Chiar in ultimele zile, comunistii si-au intetit criticile la adresa Uniunii Centriste a Republicii Moldova (UCM), in frunte cu fostul premier Vasile Tarlev. Ambele partide concureaza pentru voturile electoratului prorus.
În ajunul vizitei lui Lavrov, cotidianul proprezidential „Moldova Suverana” publicase articolul intitulat „De ce Voronin l-a alungat pe Tarlev?”, in care se afirma ca presedintele l-a demis pe premier nu pentru a reinnoi guvernul, ci pentru ca Tarlev ar fi fost implicat intr-o serie de scandaluri de coruptie.
 
Vicepresedintele UCM, Mihai Petrache, pune la indoiala faptul ca Moscova a mizat pe comunisti in viitoarele alegeri. „Rusii par sa se fi saturat de aceste jocuri. Ei par a spune: luptati-va intre voi, iar noi vom coopera cu cei care vor câstiga alegerile”, explica Petrache. În ceea ce priveste procesul de reglementare transnistreana, in opinia vicepresedintelui UCM, este putin probabil ca inainte de alegeri pe acest plan sa se inregistreze progrese, „pentru ca, de obicei, nu se incheie acorduri serioase cu politicieni aflati la final de mandat”.
 
Potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, vizita lui Lavrov la Chisinau a provocat oarece iritare la Tiraspol, care considera ca prin aceasta Moscova isi exprima sprijinul direct pentru presedintele Vladimir Voronin. Chisinaul continua sa vada in Moscova un participant foarte important si activ al procesului de reglementare transnistreana. Dupa cum a declarat ministrul-adjunct al afacerilor externe al Republicii Moldova, Valeri Ostalep, prezent la conferinta de presa a lui Lavrov, „Republica Moldova este satisfacuta de participarea Rusiei in procesul de negocieri pe marginea reglementarii transnistrene”.
 
De asemenea, Ostalep si-a exprimat convingerea ca, prin sprijinul oferit de Rusia si de alti participanti ai procesului de negocieri in format „5 plus 2”, „se va reusi deblocarea negocierilor si inregistrarea unor rezultate pe calea reglementarii conflictului transnistrean”. Ostalep a mai declarat ca, in ultima zi a vizitei lui Serghei Lavrov a fost semnat un plan de consultatii la nivelul Ministerelor de Externe ale celor doua tari. Nezavisimaia Gazeta precizeaza ca, in cadrul negocierilor dintre Lavrov si Zinaida Grecianii, a fost semnat si un acord interguvernamental privind cooperarea in domeniul umanitar in perioada 2009-2019.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata