Christie’s începe sezonul de vânzări din Londra cu succes suprarealist

52

Christie’s a început sezonul de licitații de seară din Londra, la o vânzare plină cu peste o sută de piese de artă contemporană, modernă și suprarealistă, pe 28 februarie. Acestea s-au vândut împreună pentru 138 de milioane de lire sterline (168 de milioane de lire sterline cu taxe), la limita minimă a 129 de milioane de lire sterline. – Estimare de 190 de milioane de lire sterline. Lucrările realizate recent au invitat la speculație, așa cum a devenit norma de licitație. Artista de deschidere a acestui sezon, Michaela Yearwood-Dan, a depășit așteptările cu mile – „Love me nots” (2021), estimată între 40.000 și 60.000 de lire sterline, s-a vândut la telefon cu 580.000 de lire sterline (730.800 de lire sterline cu taxe). La începutul lunii februarie, lucrările lui Yearwood-Dan s-au vândut la standul galeriei Tiwani Contemporary din Frieze LA.

Apetitul pentru lucrările din secolul al XX-lea a fost neregulat,

Apetitul pentru lucrările din secolul al XX-lea a fost neregulat, iar ofertei au lipsit unii dintre cei mai buni jucători de la Sotheby’s în seara următoare. Cea mai vândută lucrare a fost „Femme dans un rocking-chair (Jacqueline)” (1956) a lui Picasso, care a costat 14,5 milioane de lire sterline (16,9 milioane de lire sterline cu taxe, este de 15 milioane de lire sterline-20 milioane de lire sterline). Lucrările de înaltă performanță din această categorie au inclus portretul lui Van Gogh din 1885 al lui Gordina de Groot, care a fost de 4 milioane de lire sterline (4,8 milioane de lire sterline cu taxe, aproximativ 1 milion de lire sterline – 2 milioane de lire sterline) dealer-ului Danny Katz în sala de vânzare.

Casa de licitații și-a dovedit expertiza în suprarealism, câștigând 16,5 milioane de lire sterline (20,2 milioane de lire sterline cu taxe) din 15 lucrări vândute de un cuplu din San Francisco, care au fost oferite cu rezerve realiste (între 12 milioane de lire sterline și 18 milioane de lire sterline). Piața continuă să crească pentru femeile suprarealiste, precum Leonora Carrington și Remedios Varo, care au trăit ambele în Mexic. Wendi Norris, galeristul care a contribuit la construirea colecției, spune: „Nu este o tendință sau un boom, lumea tocmai se prinde din urmă.”

Sotheby’s a adus un volum mai mare la licitația sa din seara de 1 martie. Selecția sa „Acum” a 21 dintre cele mai contemporane lucrări a ajuns la estimările de mai sus la 11 milioane de lire sterline (13,7 milioane de lire sterline cu taxe), în timp ce oferta sa relativ restrânsă de 36 de artă modernă și mai puțin contemporană a făcut 137 de milioane de lire sterline (160 de milioane de lire sterline cu taxe, aproximativ 133 de milioane – 168 de milioane de lire sterline). Șase lucrări au rămas nevândute.

Modelul a fost la fel ca la Christie’s în seara precedentă

Modelul a fost aproape același ca la Christie’s în seara precedentă: lucrările mai noi s-au avântat adesea împotriva estimărilor lor false, în timp ce artiștii mai experimentați au atras licitații mai neregulate, vânzând în general la nivelul inferior așteptărilor garanților terți. Ambele seri echivalente au avut o rotație mai mică decât în ​​martie 2022.

Licitațiile și cumpărările din Asia au părut pronunțate în acest an, Sotheby’s raportând că mai mult de jumătate din loturile Now au fost licitate de clienți de pe continent și că trei lucrări puternice din secțiunea Modernă și contemporană au fost vândute colecționarilor din Asia. Printre acestea se numără „Abstraktes Bild” de Gerhard Richter (1986), care a îndeplinit așteptările la 20,8 milioane de lire sterline (24,2 milioane de lire sterline cu taxe) și „Debbie Harry” de Andy Warhol (1980), de asemenea, în limita estimărilor la 5,5 milioane de lire sterline (6,6 milioane de lire sterline cu taxe). ). Lotul de top a fost „Murnau mit Kirche II” (1910) de Wassily Kandinsky, recent retrocedat moștenitorilor proprietarilor săi evrei, care s-au vândut la o ofertă sub estimarea sa de 37 de milioane de lire sterline pentru 33 de milioane de lire sterline (37,2 milioane de lire sterline cu taxe), totuși un record pentru artistul născut în Rusia. Friza de dans a lui Edvard Munch din 1906-07, vândută ca parte a unui acord de reglementare după vânzarea sa forțată în 1933, a fost estimată la 14,5 milioane de lire sterline (16,9 milioane de lire sterline cu taxe).

„Femeie nudă întinsă care se joacă cu o pisică” (1964) de Pablo Picasso

În timp ce vânzările din Londra au menținut afacerile cu artă săptămâna aceasta, toți ochii sunt ațintiți asupra sezonului New York din mai. Colecțiile cu un singur proprietar par gata să ia din nou lumina reflectoarelor, iar Sotheby’s a luat 17 lucrări de la filantropii din California Maria Manetti Shrem, un designer de modă și distribuitor italian care a adus Gucci în SUA, și soțul ei Jan Shrem, un editor pensionar. Lucrările vor fi oferite prin patru licitații în perioada 16-19 mai și sunt dominate de „Femme nue couchée jouant avec un chat” de Picasso (1964), estimată între 18 și 25 de milioane de dolari. Se așteaptă ca colecția să câștige între 21,8 milioane de dolari și 30,4 milioane de dolari, iar toate veniturile vor merge către o serie de organizații caritabile artistice și medicale.

Cuplul s-a cunoscut prin arte și prin dragostea împărtășită pentru vinificație, spune Manetti Shrem. Sculpturile pe care ea le-a arătat în terenul casei ei recent vândute din Napa Valley, inclusiv de Richard Long și Not Vital, se numără și ele printre lucrările oferite în luna mai.

Donațiile lor ample la peste 40 de programe caritabile din întreaga lume includ Școala Regală de Desen din Marea Britanie, iar Manetti Shrem spune că îl numără pe regele Carol al III-lea printre prietenii ei. Misiunea ei, spune ea, este de a influența pe alții din cercul ei și dincolo de a-și vinde arta în scopuri caritabile. „Practica este de a lăsa arta în seama instituțiilor, dar adevărul este că multe sunt depozitate”, spune ea.

„a rădăcină tunsă” (2022) de Rachel Jones

Pe 17 martie, Muzeul Long din Shanghai, proprietate privată, va deschide o expoziție cu lucrări noi ale artistei britanice Rachel Jones (b1991), prima ei în China. Jones, care folosește gura și dinții ca motive pentru a explora identitatea interioară și exterioară, a realizat o serie care se concentrează pe conturul unui singur dinte, pentru a crea imagini mai abstracte, toate realizate în bețișoarele sale de ulei și pasteluri.

Thaddaeus Ropac a început să-l reprezinte pe Jones, un relativ nou venit pe piața de artă, în 2020. În sezonul de licitații de anul trecut la Londra, serialul pe scară largă „A Slow Teething” (2020) a lui Jones a deschis vânzarea de seară Sotheby’s, cu o estimare de 50.000 £-70.000 £. și vândut pentru 490.000 £ (617.400 £ cu taxe).

Cele 30 de lucrări realizate pentru a fi expuse la Muzeul Long, deținute de cuplul de colecționari Wang Wei și Liu Yiqian, nu vor fi de vânzare (cel puțin nu în timpul expoziției). Ropac va aduce totuși o altă lucrare din serie la Art Basel Hong Kong (23-25 ​​martie), la prețul de 150.000 de lire sterline.

„Luna de sânge” de Lucy Kent

Unele idei motivate de blocajele de la Covid încă merg din fericire. Unul este Art for Charity Collective (ACC), o serie de licitații bazată pe Instagram, fondată de pictorița peisagistică Lucy Kent în 2020. Următoarea sa vânzare cuprinde 42 de lucrări ale artistelor de sex feminin, expuse între 6 și 10 martie, cuprinzând Ziua Internațională a Femeii. Potitorii cumpărători introduc pur și simplu ofertele lor în secțiunea de comentarii a Instagram.

Aproape toate lucrările prezentate au un preț de rezervă sub 1.000 de lire sterline, inclusiv „Luna de sânge” a lui Kent (2022), stabilit la minimum 480 de lire sterline. O licitație live cu 14 lucrări selectate va avea loc pe 9 martie prin Instagram Live. „Ne-am gândit să trecem la o platformă de vânzări mai formală, dar pare să funcționeze foarte bine în acest fel”, spune Kent.

Artiștii obțin o reducere de 50% din orice vânzări, în timp ce 25% din toate veniturile în această lună vor beneficia de Barefoot College International, o organizație de caritate care sprijină femeile din comunitățile rurale. ACC ia 25% pentru a-și acoperi costurile. Inițiativa a strâns 270.000 de lire sterline pentru caritate de când a început, spune Kent.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online