Cine va prezida UE în 2010?

Spaniolii sunt foarte sensibili la statutul tarii lor in Europa. Dar când au loc alegeri europene nu merg la vot. Iar despre faptul ca Spania va detine presedintia semestriala europeana in 2010, nici n-au auzit.

Si ca Europa intereseaza din ce in ce mai putin opinia publica spaniola se vede clar in ultimul sondaj al Barometrului de la Real Instituto Elcano: 72% din cei chestionati nu au stiut sa raspunda cine va detine presedintia Uniunii in primul semestru al anului 2010.

Raspunsul este Spania, pentru cei care inca nu au aflat, noteaza ziarul El Mundo.

În schimb, 76% dintre cei chestionati au spus ca ar dori ca tara lor sa aiba putere si o influenta internationala mai mare.

Poate tocmai de aceea 54% au considerat pozitiva prezenta Spaniei la summitul G-8.

În timp ce doar 19% s-au declarat multumiti de actuala influenta internationala spaniola, considerând ca multe alte tari sunt in fata Spaniei.

Potrivit celor chestionati, Polonia, Brazilia si India sunt singurele tari care au influenta.

Considerând China (54%), Germania (52%) si Franta (47%) ca tari mari. Sondajul a fost realizat telefonic intre 19 iunie si 3 iulie pe un esantion de 1.000 de persoane.

Chiar daca ignoranta privind Uniunea Europeana este un lucru frecvent si nedorit, pasiunea pentru institutiile sale este mare. Parlamentul European, fara a privi mai departe, este al cincilea organism cel mai apreciat de spanioli, cu nota 6,2.

Este depasit doar de Institutul Cervantes (7,4), Agentia Spaniola de Cooperare (7,1%), Fortele Armate (6,7) si Serviciile Externe (6,3).

Javier Noya, responsabil al studiului a scos in evidenta un amanunt curios.

Centrul National de Inteligenta (CNI) figureaza de asemenea printre institutiile cele mai apreciate de spanioli, cu 6,2 puncte, desi sondajul a avut loc in timp ce acest institutul se afla in centrul atentiei, in urma schimbarilor efectuate la nivelul conducerii organismului, a explicat Noya.

Când vine vorba de persoane, lucrurile se schimba.

Pentru ca liderii cei mai votati nu vin din mediul politic. În niciun caz. Tenismanul Rafa Nadal, cu nota de 8,4 si baschetbalistul Pau Gasol, cu 8,1, sunt preferatii spaniolilor.

Cercetatorul Mariano Barbacid (7,8), tenorul Placido Domingo (7,3) si bucatarul Ferran Adrir (7) sunt urmatorii in acest top 5.

Pentru a gasi insa un politician trebuie sa coborâm mult in josul listei, pâna la locul 10.

Aici il gasim pe Javier Solana, cu un modest 6,2.

Dar este talonat indeaproape de cântaretul Julio Iglesias, cu 5,9.

Deci se poate vedea ce ii preocupa pe spanioli conform barometrului prezentat la Madrid.

O alta problema aflata in fruntea preocuparilor este criza financiara internationala: unul din doi spanioli o considera o mare amenintare pentru Spania.

Când este insa vorba de o amenintare concreta, de amenintarea nationala, ETA ramâne principala preocupare si au recunoscut-o 53% din cei chestionati.

În privinta preocuparilor venite din exterior, au fost invocate terorismul international (49%), incalzirea globala (41%) si ambitiile nuclare ale Iranului (40%).

Nu este de mirare ca unul din liderii cei mai prost apreciati este presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, care primeste aceeasi nota ca si omologul sau venezuelan, Hugo Chavez de doar 2,6.

Ceea ce nu suprinde prea mult este cel aflat de cealalta parte a balantei, Barack Obama.

Presedintele SUA obtine nota 6,6 si face din tara sa un punct de referinta.

De când a fost lansat acest Barometru, in 2002, nu s-a inregistrat un punctaj atât de inalt pentru o tara ca cel acordat anul acesta SUA: 72% dintre spanioli au o parere buna despre superputerea mondiala.

Totusi, 60% resping ideea ca detinutii de la Guantanamo sa fie adusi in Spania.

Cel care a scazut drastic in sondaj este Silvio Berlusconi, premierul italian: el a trecut de la nota 4, la un rusios 2,9.

Il Cavaliere se plaseaza alaturi de alti lideri “depreciati”, precum Raul Castro (2,9) si Dimitri Medvedev (3,9).

Cine il urmeaza insa pe Obama in topul celor mai apreciati? Angela Merkel (5,8) si Nicolas Sarkozy (5,4).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata