Circa 1.000 de tinere sunt pregătite să comită atacuri teroriste în Daghestan

În Daghestan există circa o mie de tinere pregătite să comită atacuri teroriste, afirmă ziarul rus Komsomolskaia Pravda, citând o sursă din cadrul organismelor de menţinere a ordinii publice din republică. Potrivit sursei citate, de racolarea tinerelor s-ar ocupa organizaţia ‘Mamele Daghestanului pentru drepturile omului’.

Drept dovadă a legăturii care ar exista între teroristele-sinucigaşe şi organizaţia menţionată, jurnaliştii de la Komsomolskaia Pravda invocă reţinerea în toamna lui 2009, la Mahacikala, a tinerei Sakinat Saidova, fiica unei activiste a ‘Mamelor Daghestanului’, Halimat Saidova. Se presupune că Saidova jr. s-ar fi pregătit să comită un atentat la una din secţiile de poliţie din Mahacihala. În timpul arestării, asupra tinerei au fost descoperite grenade şi un pistol, însă Justiţia a condamnat-o doar la o pedeapsă cu suspendare.

Potrivit sursei citate de cotidianul rus, începând cu anul 2005, în urma mai multor operaţiuni speciale organizate, în Daghestan au fost ucişi circa 500 de combatanţi. Fiecare dintre ei avea cel puţin câte două soţii, ceea ce înseamnă că în prezent în republică există circa 1.000 de tinere ‘extrem de zombate’. Unele surse afirmă că ambele tinere care au comis atentatele din metroul moscovit (29 martie) erau văduve de rebeli separatişti.

După cum a stabilit ancheta, soţul uneia dintre ele era Umalat Magomedov, ce fusese ucis în decembrie 2009. Altă teroristă-sinucigaşă, Mariam Şaripova, ar fi avut o relaţie cu ‘doctorul Muhammad’, mercenar străin care luptase în Daghestan şi care fusese lichidat în vara anului trecut.

Organizaţia ‘Mamele Daghestanului’, creată în 2007, s-a confruntat de mai multe ori cu acuzaţii privind sprijinirea combatanţilor separatişti, în condiţiile în care activitatea ei are legătură cu apărarea drepturilor locuitorilor din republică. În 2008, apărători ruşi ai drepturilor omului, între care Lev Ponomariov, Ludmila Alekseeva şi Oleg Orlov, i-au trimis preşedintelui Daghestanului o scrisoare deschisă în care solicitau apărarea ‘Mamelor Daghestanului’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata