CM 2010: Ceremonia de deschidere, un concert şi o surpriză

Ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale de fotbal din Africa de Sud, la Johannesburg, va avea, ca un meci, două reprize. Joi, 10 iunie, Shakira, trupa Black Eyed Peas şi artiştii locali vor asigura spectacolul, urmat vineri de „o surpriză”, în prezenţa lui Nelson Mandela, înaintea meciului Africa de Sud – Mexic.

Concertul din deschiderea-deschiderii, dacă se poate spune astfel, difuzat în lumea întreagă începând cu ora 18,00 GMT (21,00 ora Bucureştiului), va avea loc pe stadionul din Orlando, în inima cartierului Soweto. Locurile, vândute cu preţuri între 450 şi 1.400 de ranzi (47-145 euro), s-au adjudecat pe nesimţite.

Vedeta columbiană Shakira va cânta imnul oficial al competiţiei „Waka Waka” (Este rândul Africii), împreună cu grupul pop sud-african Freshlyground. Coregrafia zbuciumată a Shakirei a fost completată cu câţiva paşi africani, pentru localizare.

Compatriotul ei, Juanes, americanii Alicia Keys şi John Legend vor fi în spectacol, alături de vedete africane, precum Angelique Kidjo, din Benin, Amadou şi Mariam, din Mali, precum şi Soweto Gospel Choir.

Această distribuţie eclectică nu a împiedicat sindicatele artiştilor sud-africani să cheme la boicotarea concertului, „nu destul de african”, după gustul lor.

A doua zi după acest concert, meciul de deschidere între Bafana Bafana („Băieţi”, în zulu) şi Mexic, la ora 14,00 GMT (17,00, la Bucureşti), pe stadionul Soccer City, va fi precedată de un spectacol de o oră, asupra căruia FIFA speră să păstreze secretul. Nu se ştie decât că show-ul va fi asigurat de 2.000 de artişti conduşi de muzicianul Lebo M, născut la Soweto şi producătorul comediei muzicale de succes „Regele Leu”.

După două săptămâni de incertitudine, familia lui Nelson Mandela a ridicat ultimele îndoieli marţi: Laureatul Premiului Nobel pentru Pace, care va împlini 92 de ani pe 18 iulie, va petrece cel puţin un sfert de oră în tribune, înainte de a se întoarce acasă, pentru a urmări meciul la televizor.

Presa sud-africană crede că americanul R. Kelly, algerianul Khaled şi nigerianul Femi Kuti se vor afla pe scenă, pentru a-l încânta pe primul preşedinte negru al ţării gazdă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata