Coarne de rinocer şi vezică de urs, elixirul vieţii liderului nord-coreean

Liderul nord-coreean, Kim Jong-il, a împlinit 68 de ani în mijlocul deja obişnuitelor zvonuri privind starea lui şubredă de sănătate. Cum analiştii şi spionii din jumătate de lume l-au dat deja mort pe ‘Iubitul Conducător’ de vreo 10 ori în ultimii ani, ştirea nu mai vizează ultima sa boală, sau dacă şi-a revenit după infarctul suferit acum 2 ani.

Adevăratul secret de stat în Coreea de Nord, ţara cea mai ermetică şi mai izolată din lume, este elixirul vieţii din care a băut, se pare, Kim Jong-il. Potrivit unor experţi sud-coreeni, ‘Iubitul Conducător’ nu numai că ar fi recurs la serviciile unui neurochirurg francez pentru a-şi trata apoplexia, ci şi la remediile tradiţionale ale medicinei orientale, notează ziarul ABC.

Între acestea figurează coarne de rinocer, o specie aflată pe cale de dispariţie şi vezică de urs, cu proprietăţi curative după cât se pare miraculoase. Cel puţin aşa se presupune, judecând după preţul acestor tratamente şi având în vedere că medicii lui Kim Jong-il au ajuns să plătească peste 600.000 de dolari în deplasările lor la Beijing pentru a procura acest elixir al vieţii.

În timp ce serviciile secrete din jumătate de mapamond îşi chinuie mintea să afle care este starea de sănătate a lui Kim Jong-il şi viitorul regimului său, Coreea de Nord a celebrat cea de-a 68 aniversare a liderului său prin festivităţi propagandistice pentru a ascunde temporar profunda stagnare a ţării. Copleşită de o penurie agravată de recenta devalorizare a wonului, care a suscitat proteste ale cetăţenilor, ţara ar putea beneficia de 10 miliarde de dolari de la China sub formă de investiţii în infrastructură.

În a doua jumătate a anului trecut, Kim Jong-il s-a confruntat cu o gravă problemă de sănătate (nimeni nu ştie exact ce fel de atac a suferit) fapt ce a pus regimul sub presiune pentru a-i consolida succesiunea. Speculaţiile pe care le fac cei avizaţi, este că succesorul său va fi cel mai mic dintre fiii săi (cunoscuţi) ai liderului, Kim Jong-un, care încă nu a împlinit 30 de ani.

Vara trecută, surse sud-coreene au evocat posibilitatea ca succesiunea să-i revină mezinului Kim Jong Woon, în vârstă de 27 de ani, educat la Berna (Elveţia) şi care vorbeşte engleza şi germana. Dar nimic nu este oficial. Nu există fotografii ale acestuia ca adult şi tot ceea ce este legat de persoana lui rămâne un mister.
Unii analişti cred că dacă Kim Jong Il ar muri pe neaşteptate se va crea un organ de putere, condus de Kim Jong Woon sau de actualul număr doi al partidului, octogenarul Kim Yong Nam. O tranziţie cu risc înalt, care ar da naştere probabil unei încrâncenate lupte pentru putere, sau ar putea duce inclusiv la prăbuşirea regimului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata