Codul Fiscal din Brazilia, mai greu decât un elefant

 Codul Fiscal din Brazilia, însumând 41.266 de pagini, este de aproximativ 85 de ori mai lung decât poveștile culese ale lui Franz Kafka și mai greu decât un elefant african, transmite Bloomberg.

Avocatul specializat în Drept Fiscal, Vinicios Leoncio, e cheltuit peste 250.100 de dolari pentru a reuni un volum din Codul Fiscal al Braziliei, cu scopul de a demonstra absurditatea sistemului.

“Este o încercare de a face vizibilă prostia legislației fiscale din Brazilia”, a declarat avocatul Leoncio, potrivit sursei precizate.

Fără a reuși să obțină sprijinul Congresului pentru o revizuire a pensiilor de reper, administrația președintelui Jair Bolsonaro și-a stabilit obiectivele de reexaminare a Codului Fiscal, obiective care au trecut pe lângă guvernele precedente. Camera Inferioară și Senatul și-au prezentat propriile planuri, iar vicepreședintele Hamilton Mourao a promis, în 23 octombrie, că un nou sistem va fi pus la punct până la mijlocul anului viitor.

Miza este mare, scrie Bloomberg. Sarcina fiscală din Brazilia este aproape 33% din Produsul Intern Brut al țării, cu aproape 10 puncte mai mare decât media latino-americană. O simplificare mărită ar putea crește PIB-ul cu 10% în 15 ani, potrivit unei analize a Centrului pentru Cetățenie Fiscală, un think tank cu sediul în São Paulo.

Cea mai mare parte a mizei provine din impozitele pe valoarea adăugată evaluate la nivel federal și de stat. Există un sprijin larg pentru comasarea mai multor impozite în unul care să se aplice uniform în toate cele 27 de state. De exemplu, combustibilul cu etanol pentru mașini este impozitat la 32% la Rio de Janeiro, dar cu numai 12% în São Paulo, iar aceste rate se schimbă în mod constant.

Pentru Ana Carla Abrao, care conduce biroul lui Oliver Wyman din São Paulo, sistemul fiscal brazilian a fost caracterizat întodeauna de nenumărate reguli și excepții pentru diverse companii. „Din acest motiv, este greu să faci o reformă – pentru că dacă încerci să simplifici și să egalizezi sistemul, fiecare dintre aceste grupuri se simte nedreptățit și va face lobby împotriva schimbărilor”, spune ea, conform sursei. Mai mult, unele taxe sunt codificate în Constituția braziliană, astfel încât orice modificare trebuie să fie transmisă ca amendament, iar orice amendament are nevoie de acordul majoritatății atât în Camera Inferioară, cât și în Senat, promițându-se o dezbatere extinsă în acest sens.

Potrivit Băncii Mondiale, companiile din Brazilia își dedică, în medie, 1.958 de ore pe an pentru pregătirea și plata impozitelor lor, adică peste opt ori mai mult în ceea ce privește timpul decât cele din Mexic și Argentina.

„Lucrăm cu o ofertă extrem de mare de produse, iar fiecare produs individual are impozitul său pe achiziție sau impozitul pe vânzări care poate fi diferit în fiecare regiune și în fiecare stat”, spune Carlos Guerra, directorul executiv al Giraffas, o companie din Brazilia.

Cazurile fiscale pot dura ani de zile în așteptarea unei sentințe. Vale SA, compania cu sediul din Rio de Janeiro, care este cel mai mare producător de minereu de fier din lume, a soluționat o dispută de 9,6 miliarde de dolari în 2013, după un deceniu de luptă.

Avocatul Leoncio a lucrat în domeniu aproape trei decenii. El a dus uriașa care fiscală la Congres în urmă cu câțiva ani pentru a le vorbi parlamentarilor despre importanța fixării sistemului, dar mai puțin de 1% dintre membri au participat la întâlnire.

„Plătim 104 impozite diferite și, în afară de generarea unei unor incertitudini juridice enorme, acesta este un obstacol major în viața fiecărui cetățean”, a mai afirmat avocatul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata