Columbia găzduieşte „Davos-ul” Americii Latine

Peste 500 de persoane dezbat timp de două zile la Cartagena (Columbia), în intervalul 6-8 aprilie, perspectivele economice ale continentului, ocazie pentru preşedintele Alvaro Uribe de a scoate în evidenţă evoluţia ţării sale.

De 5 ani de când există World Economic Forum (WEF) on Latin America, ‘Davos-uľ continentului sud-american, el nu a atras un număr atât de mare de participanţi: 550 de şefi de stat, miniştri, reprezentanţi ai mediului de afaceri sau ai organizaţiilor neguvernemantale, scrie ziarul elveţian Le Temps.
Klaus Schwab, directorul executiv al WEF şi organizator al reuniunii de la Cartagena, consideră că acest aflux record de participanţi, originari din 42 de ţări, ‘este dovada interesului pe care lumea îl manifestă în general pentru America Latină şi, în particular, pentru Columbia’.

Potrivit lui Klaus Schwab, această ţară care are 45 de milioane de locuitori, de două ori mai mare decât Franţa, este într-adevăr ‘cea mai puţin cunoscută din poveştile de succes ale unor ţări în plină transformare, atât pe plan politic cât şi economic’. Altfel spus, ‘o ţară plină de promisiuni’, a afirmat patronul WEF, cu ocazia conferinţei de presă organizată la deschiderea summitului, la 6 aprilie.

‘Suntem mândri că ţara noastră găzduieşte un eveniment atât de important ca WEF’, a declarat Alvaro Uribe, preşedintele Columbiei. El nu mai are decât câteva săptămâni până la terminarea mandatului în fruntea ţării, deoarece Curtea Constituţională nu i-a aprobat dreptul de a-şi prezenta candidatura pentru un al treilea mandat. Alvaro Uribe va trebui să cedeze locul unui succesor care va fi ales la prezidenţialele din 30 mai. Forumul din Cartagena îi dă ocazia să-şi încheie ‘în mod solemn’ mandatul celor opt ani de când este la putere.

El a menţionat, cu ocazia conferinţei de presă, cele trei mari direcţii pe care s-a bazat politica sa de ‘securitate democratică’ de când se află în fruntea ţării, din 2002: reinstaurarea securităţii în ţara sa zguduită de violenţele gherilelor înarmate şi a grupărilor paramilitare, promovarea investiţiilor şi combaterea sărăciei.
‘Cu patru ani în urmă, când am sugerat că am putea găzdui summitul WEF, reacţia nu a fost foarte călduroasă’, afirmă Luis Guillermo Plata, ministrul columbian al comerţului, industriei şi turismului. ‘Columbia continuă să sufere de un deficit de percepţie.

Oamenii continuă să o privească în lumina a ceea ce s-a petrecut în anii 1990 şi la începutul anilor 2000. Nu au fost rezolvate toate problemele legate de violenţă, şomaj şi sărăcie, dar situaţia s-a schimbat’, precizează acesta. Pentru a justifica această încredere regăsită, administraţia Uribe prezintă tot felul de statistici. Stimulate de un regres al violenţei şi de dispozitive fiscale atrăgătoare, investiţiile străine au trecut de la câteva milioane de dolari, la începutul anilor 2000, la peste 10 miliarde pe an.

Cumulate cu investiţiile interne, ele reprezintă acum 28% din PIB, faţă de 12% în 2002. Rata şomajului în Columbia este acum de 12-13% faţă de 19% anterior. Potrivit unui clasament al Băncii Mondiale privind climatul de afaceri, în 2002, Columbia se situa pe locul 83 dintr-un număr de 183 de ţări. În prezent, ea este pe poziţia 37. Mediul său de afaceri este considerat în prezent ca cel mai favorabil din America Latină, depăşindu-l pe cel al Chile.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata