Comisia Europeană a elaborat propriul plan de modernizare a Rusiei

Uniunea Europeană a răspuns în mod operartiv la apelul preşedintelui rus Dmitri Medvedev privind necesitatea modernizării Rusiei. Potrivit cotidianului rus Kommersant, Comisia Europeană (CE) a elaborat şi a transmis deja autorităţilor ruse propriul proiect al programului intitulat ‘Parteneriat pentru modernizare’.

Ideea principală a documentului este că modernizarea statului rus nu este posibilă fără democratizarea lui. În acest sens, Uniunea Europeană (UE) propune în primul rând asigurarea ‘supremaţiei legii’ în Rusia, iar apoi, cu ajutorul UE, să se treacă la alinierea economiei ruse la standardele europene. Moscova, însă, doreşte ca programul să aibă ‘caracter practic’, fără discuţii insistente privind ‘avantajele valorilor europene’.

Faptul că Rusia şi UE lucrează în mod activ la programul ‘Parteneriat pentru modernizare’ a fost dezvăluit de reprezentantul permanent al Federaţiei Ruse pe lângă UE, Vladimir Cijov.
‘Părţile au convenit să lucreze asupra conţinutului concret al programului, pentru ca acesta să nu rămână doar o lozincă. Ambele părţi conştientizează că este necesar un program concret, pentru că UE şi Rusia nu mai au nevoie de lucruri declarative’, a declarat Cijov, precizând că pentru prima dată ideea de a elabora un asemenea program fusese discutată în noiembrie anul trecut, în cadrul summitului UE¬Rusia de la Stockholm.

O sursă de informaţie europeană apropiată negocierilor a declarat pentru Kommersant că propunerea de a ajuta autorităţile Rusiei în vederea modernizării fusese formulată, în timpul summitului de la Stockholm, chiar de preşedintele CE, Jose Manuel Durao Barosso, care lăudase articolul semnat de Medvedev, ‘Rusia, înainte!’ şi îi propusese liderului rus sprijinul necondiţionat al UE. La scurt timp după aceasta, Bruxellesul i-a transmis Moscovei, ‘pentru uz intern’, documentul elaborat de experţi europeni.

Chiar dacă ambele părţi preferă să păstreze documentul secret, el este discutat deja asiduu în cadrul ministerelor şi departamentelor din Rusia, subliniază Kommersant. Documentul ar enumera domeniile prioritare, din punctul de vedere al UE, pe marginea cărora europenii ar dori să coopereze cu autorităţile ruse.
Primul punct prevede construirea în Rusia a unui stat de drept şi înregistrarea unei supremaţii a legii. În afară de aceasta, UE îşi exprimă deschiderea de a ajuta la lupta anticorupţie, la ameliorarea climatului investiţional, la afilierea organizaţiilor non-guvernamentale ruse la procesul de modernizare şi, în sfârşit, la trecerea Rusiei la standarde şi regulamente tehnice europene.

Moscova consideră documentul drept ‘o contribuţie intelectuală’ pozitivă la procesul de modernizare a Rusiei, dar subliniază că partenerii europeni nu ar trebui să insiste atâta asupra statului de drept, ci să se concentreze pe aspectele economice şi tehnoogice ale viitoarei modernizări.
‘Programul trebuie să aibă un caracter aplicativ, fără indicaţii referitor la avantajele valorilor europene’, a spus Cijov, subliniind că finanţarea (proiectelor) trebuie realizată pe bază de cofinanţare, ‘pe alocuri în mod paritar, pe alocuri aproximativ egalitar’, deoarece ‘acestea nu sunt nişte relaţii dintre binefăcător şi cel miluiť.

Pentru a sublinia şi mai mult caracterul strict economic al viitoarei cooperări cu UE în planul modernizării, principalul responsabil pentru elaborarea programului ruso-european a fost numit, din partea Rusiei, Ministerul Dezvoltării Economice. Pentru partea rusă, de o importanţă principială sunt două domenii ale cooperării cu europenii – cel economic şi cel tehnologic. După cum precizează Cijov, la baza cooperării trebuie să se afle proiecte concrete, care să ‘răspundă în egală măsură intereselor UE şi Rusiei’.

Deocamdată, nimeni nu face estimări în legătură cu sumele care vor fi folosite pentru realizarea ‘Parteneriatului pentru modernizare’. Ambele părţi subliniază că iniţiativa abia capătă contur şi se află în proces de formare. Nu se cunoaşte nici termenul la care se va încheia lucrul asupra programului şi când va începe implementarea lui. Totuşi, surse ale Kommersant afirmă că un punct de orientare neoficial ar fi viitorul summit UE-Rusia, care se va desfăşura la sfârşitul lui mai în oraşul Rostov-pe-Don.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata