Comisia Europeană: Apartenenţa Greciei la zona euro este „irevocabilă”

Apartenența unei țări la zona euro este irevocabilă, a afirmat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), răspunzând unei întrebări privind eventuala renunțare de către Grecia la moneda unică europeană, transmite AFP.

”Apartenența la euro este irevocabilă”, a spus Annika Breidthardt în cursul conferinței de presă cotidiene a CE, precizând că această chestiune este reglementată de ‘articolul 140, paragraful 3’ al Tratatului de la Lisabona.

”Nu vom intra în speculații și scenarii ce riscă să fie interpretate într-un context care nu se potrivește”, a adăugat Margaritis Schinas, principalul purtător de cuvânt al executivului UE.

Precizarea CE survine în contextul informațiilor publicate sâmbătă de săptămânalul german Der Spiegel potrivit cărora guvernul german consideră inevitabilă o ieșire a Greciei din zona euro dacă partidul de stânga Syriza câștigă alegerile legislative din 25 ianuarie.

Aceste informații au născut controverse în Germania, unde au fost considerate o modalitate prin care cancelarul Angela Merkel și ministrul de finanțe Wolfgang Schauble exercită presiuni asupra electoratului grec.

Comisia Europeană a insistat luni pe succesul zonei euro, reamintind că Lituania a devenit pe 1 ianuarie al 19-lea stat membru UE care adoptă moneda euro.

Comisarul european pentru afaceri economice și financiare și impozitare, Pierre Moscovici, lansase pe 29 decembrie un apel către cetățenii greci să susțină la apropiatele alegeri legislative reformele favorabile creșterii, considerate ”esențiale pentru ca Grecia să prospere din nou în interiorul zonei euro”.

”Grecii sunt liberi să-și aleagă în mod suveran conducătorii”, a declarat luni președintele francez François Hollande, care a precizat că doar Grecia poate lua o decizie cu privire la apartenența la zona euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata