Comisia Europeană ar putea fi reorganizată în jurul a cinci clustere

Comisia Europeană ar putea fi reorganizată în jurul unor ”clustere” care să reflecte cele cinci capitole de bază ale bugetului comunitar, urmând ca fiecare dintre aceste clustere să fie conduse de un vicepreședinte al Comisiei, însă conceptele de comisari ”juniori” și ”seniori” au fost respinse, scrie miercuri portalul EurActiv.

Potrivit relatărilor, echipa viitorul comisar european Jean-Claude Juncker a întocmit un proiect de organigramă a viitoarei Comisii și are deja în vedere unele nominalizări pentru aceste posturi. Totuși, actualul număr de șapte vicepreședinți ar putea fi menținut. Premierul britanic David Cameron, care s-a opus vehement numirii lui Juncker, încearcă acum să obțină un post de ‘super-comisar’ responsabil cu problemele economice, incluzând aici și energia.

Capitolele de bază ale bugetului comunitar reprezentate de cele cinci posibile clustere sunt creștere economică ‘smart and inclusive’, dezvoltarea durabilă, Europa globală, administrație, securitate și cetățenie. Primele două clustere vor beneficia de cele mai substanțiale alocări bugetare, și anume de 47% și respectiv 38,9% din bugetul multianual pentru perioada 2014-2020.

Dar mai multe state europene au atenționat că o ‘clusterizare’ a Comisiei Europene nu trebuie să rezulte într-o împărțire a comisarilor europeni în ‘seniori’ și ‘juniori’. De exemplu, actualul comisar european pentru Cooperare Internațională, Ajutor Umanitar și Gestionarea Crizelor, Kristalina Georgieva, s-a pronunțat mai degrabă pentru o ‘abordare în rețea’ a organizării Comisiei, care să permită o mai bună interacțiune între comisari.

De asemenea, conform unor relatări anterioare, unii dintre actualii comisari europeni și-au exprimat dorința de a-și păstra posturile și în viitorul executiv comunitar, printre ei numărându-se și Dacian Cioloș, actualul comisar european pentru agricultură. Pe lista comisarilor care ar putea continua în aceeași funcție se mai regăsesc, conform portalului Euractiv, actualul comisar responsabil cu administrația și relațiile interinstituționale, Maros Sefcovic, și comisarul pentru politică regională, Johannes Hahn. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata