Comisioanele de intermediere a unui loc de muncă, practică răspândită in Emirate

Muncitorii necalificati platesc comisioane de intermediere mai ridicate decât cei calificati pentru a lucra in emiratele din Golful Persic, relateaza cotidianul economic Arabian Business.

Citând documente aflate in posesia sa, sursa amintita sustine ca ajutorii de electricieni, zidari sau instalatori sunt taxati cu sume considerabil mai ridicate pentru a munci in Emiratele Arabe Unite decât electricienii, zidarii sau instalatorii cu calificare recunoscuta desi remuneratia primita este mai scazuta. Explicatia acestui fenomen o constituie numarul relativ redus de munci necalificate oferite de angajatorii din Emirate, ceea ce intensifica concurenta pentru obtinerea unui post de salahor.

Unui muncitor necalificat i se cere sa plateasca o “taxa pentru intermedierea unei vize de munca”, calificata de juristi drept o practica ilegala, dar larg raspândita, de 2 000 de dirhami. fata de numai 1.600 de dirhami care ii sunt pretinsi unui muncitor cu calificare pentru mijlocirea aceleiasi vize de munca.

Totodata, salariul lunar unui ajutor de electrician sau de zidar este de 600 de dirhami, in timp ce un muncitor calificat din aceasi ramura este retribuit cu 1.000 de dirhami pe luna. Potrivit altui exemplu furnizat de Arabian Business, o firma de constructii din Dubai a pretins unui ajutor de zidar o taxa de intermediere de 3.500 de dirhami comparativ cu 2.500 cât i se cere unui zidar calificat.

Potrivit unui calcul al cotidianului Arabian Business, sumele pe care un candidat necalificat la munca in Emirate din India sau Bangladesh este nevoit sa le plateasca pentru intermedierea de viza, bilet de avion si diverse alte comisioane se pot ridica pâna la 11 000 de dirhami. O data ajunsi la destinatie, muncitorii necalificati se vad obligati sa munceasca numeroase ore suplimentare zilnic spalând automobile si incarcând sau descarcând marfuri pentru a putea rambursa datoriile acumulate.

Articolul 18 al codului muncii din Emirate prevede ca niciun angajator sau furnizor de munca autorizat nu poate cere sau accepta comisioane sau recompense materiale in schimbul unui loc de munca, dar practica perceperii de comisioane este inca deosebit de raspândita in toate emiratele Golfului Persic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata