Comitetul organizator olimpic de la Tokyo 2020 va organiza o reuniune cu privire la comentariile lui Yoshiro Mori, în timp ce voluntarii vor retrage ajutorul

Comitetul de organizare olimpic de la Tokyo 2020 urmează să convoace o reuniune specială a consiliului de administrație vineri, după strigătul asupra comentariilor sexiste ale președintelui comisiei, Yoshiro Mori, a informat marți radiodifuzorul public NHK.

Nu există planuri pentru a discuta demisia lui Mori la ședință, dar acesta ar putea face față unui număr mare de critici cu privire la comentariile sale, a declarat Nikkan Sports într-un raport separat.

Mori a fost supus focului pentru că a spus săptămâna trecută că întâlnirile cu participante de sex feminin durează mult, adăugând că „devin competitive” între ele. El și-a cerut scuze și și-a retras comentariile, dar indignarea publicului pare departe de a fi calmată.

În urma remarcilor lui Mori, aproximativ 440 de voluntari ai Jocurilor au renunțat, iar organizatorii locali au primit peste 5.500 de reclamații, potrivit presei locale.

„Luăm acest lucru foarte în serios”, a declarat ministrul olimpic Seiko Hashimoto marți dimineață, când a fost întrebat despre demisia voluntarilor.

Daichi Oyama, în vârstă de 28 de ani, care s-a retras din voluntariat din cauza problemelor legate de coronavirus, a spus despre Mori că „dacă de fiecare dată când spune ceva lucrurile se înrăutățesc, ar trebui să renunțe …”
„Nu au fost doar știri japoneze, toată lumea a auzit ceea ce a spus și există opoziție. Este un lucru foarte jenant pentru Japonia ”, a spus el.

Dar aproximativ 80.000 de persoane sunt înscrise pentru a ajuta la Jocurile de vară, iar multe altele rămân în continuare.

„A fost cu siguranță o gafă, dar Mori este bătrân … și cred că oamenii de această vârstă au tendința de a privi cu superioritate femeile, este un factor al vârstei lor”, a spus Misako Yoshizawa, 70 de ani, care preda limba engleză.

„Mori este Mori, nu sunt voluntarul lui. Sunt voluntar care lucrez pentru desfășurarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo ”, a adăugat ea.

Cu toate acestea, o petiție online care caută o acțiune împotriva lui Mori a strâns până acum 140.000 de semnături, iar un editorial publicat marți în cotidianul Mainichi i-a cerut lui Mori să demisioneze.

„Aceasta nu este o problemă care poate fi închisă printr-o retragere sau o scuză”, a citat editorialul.

Sponsorii s-au distanțat și ei. Compania de asigurări Nippon Life Insurance Company a declarat cotidianului Asahi că au fost „dezamăgiți” de observații și au arătat clar acest lucru comitetului de organizare.

Hiroaki Nakanishi, președintele influentului lobby de afaceri Keidanren, s-a abținut inițial de la comentarii, dar mai târziu a spus: „Simt că asta gândesc cu adevărat unii oameni în Japonia” și că „social media este terifiantă”, având în vedere cât de repede sunt distribuite și răspândite comentariile online .

Când i s-a cerut să clarifice la ce se referea, Nakanishi a spus că în Japonia este obișnuită să se facă diferența între bărbați și femei, dar gândirea este învechită, potrivit TV Asahi.

Însă comentariul era în tendințe pe rețelele de socializare până luni dimineață, oamenii de pe Twitter și-au exprimat frustrările și asupra comentariilor lui Nakanishi.

„A făcut o declarație cuprinzătoare despre Japonia, dar cred că la asta se gândește însuși președintele. Este la fel ca președintele Mori în incapacitatea sa de a-și asculta criticii ”, a spus un utilizator de Twitter.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata