Companiile alimentare germane se opun cartofilor modificaţi genetic

Câteva din companiile alimentare importante ale Germaniei au semnalat că nu vor trece în perioada imediat următoare la folosirea cartofilor modificaţi genetic, indică un sondaj recent. Multe din acestea se tem că folosirea de recolte modificate genetic le-ar putea dăuna imaginii, scrie Der Spiegel.

Presiunile din partea opiniei publice i-au făcut pe câţiva dintre cei mai mari producători germani de chipsuri şi cartofi prăjiţi să afirme că vor evita folosirea de cartofi modificaţi genetic, chiar dacă ei vor fi aprobaţi pentru consumul uman.
Conform rezultatelor unui studiu publicat luna aceasta de filiala germană a organizaţiei ecologiste Greenpeace, câţiva din giganţii din domeniul snack-urilor şi fast food-urilor, printre care Burger King, McDonalďs, lanţul de magazine cu produse marine Nordsee şi producătorul de chipsuri Lorenz Snack World au declarat la unison că nu vor folosi cartofi modificaţi, cel puţin deocamdată.

Unii dintre aceştia afirmau că se tem de faptul că imaginea publică a companiei ar putea fi afectată sau că folosirea de cartofi modificaţi genetic ar împinge în sus costurile controlului de calitate.
Calificate frecvent în mod denigrator drept ‘alimente Frankenstein’, recoltele modificate genetic au fost deseori subiectul îngrijorării publicului şi ţinta unor grupuri ecologiste din Europa. Au fost exprimate temeri legat de faptul că aceste recolte modificate genetic ar contamina şi dăuna ecosistemelor locale.

În special marca de cartof modificat genetic Amflora, a companiei germane BASF, a fost criticată pentru rezistenţa sa la antibiotice. În martie, Comisia Europeană a iniţiat aprobarea cultivării cartofului Amflora pentru utilizări comerciale industriale, precum producerea de hârtie şi hrana animalelor. Decizia din 2 martie a marcat prima aprobare din partea Comisiei pentru o plantă modificată genetic din 1998 încoace.

Deşi guvernul german al cancelarului Angela Merkel declara că nu are în plan aprobarea recoltei modificate genetic cu scopul folosirii în alimentaţia animalelor, Bruxellesul şi-a dat binecuvântarea pentru această utilizare. ‘Această tehnologie inovatoare ajută la optimizarea procesului de producţie şi la economisirea de materii prime, energie, apă şi chimicale pe bază de petrol’, declara Comisia la momentul aprobării cartofului modificat genetic.

De atunci, oficialii de la BASF au declarat că vor solicita aprobarea UE pentru producerea a două alte tipuri de cartofi modificaţi genetic, unul din ele, Fortuna, urmând să fie produs pentru consumul uman, în alimente precum chipsuri şi cartofi pai.
8 din 10 companii alimentare chestionate de Greenpeace au semnalat că nu au intenţia să folosească cartofi modificaţi genetic pe viitor iar jumătate dintre acestea afirmau că sunt contra cultivării de cartofi modificaţi pentru consumul uman.
Pe lângă opoziţia vizavi de cazul Fortuna, Asociaţia Germană a Industriei Procesatoare de Fructe, Legume şi Cartofi (BOGK) consideră că nu este necesară autorizarea cartofului modificat genetic, deoarece consumatorii nu sunt pregătiţi ‘să accepte produse modificate genetic nici în mâncare şi nici în hrana animalelor’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata