Companiile chineze aleg Elveția decât SUA și Marea Britanie pentru a strânge bani în străinătate

52

Companiile chineze se adună în Elveția pentru a strânge capital după ce au fost descurajate de la listarea în SUA din cauza tensiunilor geopolitice și în Marea Britanie de standarde de audit mai stricte.

Nouă companii chineze au flotat la Zurich anul trecut, strângând 3,2 miliarde de dolari în țara europeană, potrivit SIX, operatorul bursei elvețiene. Acest lucru depășește cu mult cei 470 de milioane de dolari pe care i-au strâns la New York, potrivit datelor Dealogic.

Mutarea lor în Elveția vine ca răspuns la lunile de tensiuni dintre Beijing și Washington cu privire la standardele pentru companiile chineze de pe piețele americane. SUA au căutat un acces mai mare la auditurile financiare ale companiilor listate, dar China a rezistat, invocând dorința de a proteja secretele de stat.

Zurich a beneficiat în special de neliniște, deoarece are cerințe mai puțin exigente cu privire la transparența auditurilor companiei.

Alte zeci de companii chineze caută să folosească o legătură înființată anul trecut, care leagă piețele de valori din Shanghai și Shenzhen cu piața principală din Zurich, potrivit bancherilor și directorilor de schimb.

Schema „stock connect”, modelată pe una similară cu Londra, permite companiilor care sunt listate într-un loc să strângă capital pe celălalt. Doar alte cinci companii au plutit pe piața elvețiană în 2022.

„Elveția riscă foarte mult să devină o piață chineză”, a spus un director executiv la o bursă rivală, adăugând că, dacă toate companiile chineze care au anunțat că intenționează să se listeze vor merge mai departe, „atunci va fi mai mult capital decât a fost strâns în întreaga lume. toate volumele IPO europene de anul trecut. Vrei o mulțime de activitate, dar ajungi la un risc mare dacă cantitatea enormă din securitatea ta provine dintr-o singură jurisdicție.”

Până în acest an, singura listă din Elveția a fost cea chineză – Zhejiang HangKe Technology Incorporated Co, care produce echipamente pentru baterii cu litiu și a strâns 172 de milioane de dolari.

În loc să întreprindă o listă completă, companiile care folosesc Stock Connect emit certificate de depozit globale, care reprezintă acțiuni la companii de peste mări, în timp ce emitentul deține acțiunile de bază pe piața sa de origine.

Valeria Ceccarelli, șefa piețelor primare la SIX, a declarat că creșterea cotelor chineze „confirmă atractivitatea SIX și a centrului financiar elvețian ca un hub internațional pentru companii pentru a strânge capital”.

Pentru companiile chineze, cotările de peste mări ajută la ocolirea mai ușoară a controalelor stricte asupra capitalului intern. Companiile strângeau bani pentru a-și finanța creșterea internațională și pentru a-și crește vizibilitatea în Europa, a adăugat Ceccarelli.

Unele companii chineze privesc, de asemenea, Marea Britanie, folosind programul Stock Connect al Bursei de Valori din Londra, care există din 2019 și a determinat cinci emitenți să strângă aproximativ 6,5 miliarde de dolari.

Două companii și-au anunțat planuri de a-și lista acțiunile în Marea Britanie până acum în acest an – compania chimică Yongtai și grupul de producție Lingyi iTech.

Dar directorii bursei spun că o decizie a autorității de reglementare a auditorilor din Marea Britanie, Consiliul de Raportare Financiară, de a nu considera standardele de audit chineze ca fiind echivalente cu standardele internaționale a împins mai multe companii în Elveția, care acceptă conturi chineze pentru certificate de depozit.

„Autoritățile elvețiene. . . nu renunțați la nicio cerință de audit, ci tratează companiile chineze la fel ca alte companii străine în conformitate cu Legea Elvețiană de Supraveghere a Auditului”, a spus Ceccarelli.

„La final, compania decide unde se listează”, a spus ea, adăugând că bursa este la curent cu alte 20 de companii chineze care intenționează să se listeze în Europa prin GDR.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online