Conform tradiţiei, preşedintele Obama a graţiat un curcan de Ziua Recunoştinţei

Barack Obama a grațiat simbolic miercuri, 25 noiembrie, un curcan – fel de mâncare obligatoriu pe masa americanilor de Ziua Recunoștinței -, tradiție bine înrădăcinată la Casa Albă.

„America este la urma urmei țara celei de-a doua șanse. Acest curcan și-a câștigat dreptul să își trăiască confortabil restul vieții”, a spus președintele american în cadrul unei ceremonii organizate în grădinile Casei Albe. De fapt, curcanul a fost o frumoasă curcă albă, pe nume Abe, transmite AFP.

„Unii consideră această tradiție puțin absurdă…Și eu. Dar îmi place foarte mult această ocazie pentru că pot ura Americii o Zi a Recunoștinței fericită„, a adăugat Obama.

A fost a 68-a ceremonie de acest tip la Casa Albă. Federația națională a crescătorilor de curci oferă câte o pasăre președintelui din vremea lui Harry Truman, după al Doilea Război Mondial.

Originea tradiției este nesigură. Unii asigură că John F. Kennedy a fost primul președinte care s-a arătat mărinimos când i s-a adus o pasăre la Casa Albă, în noiembrie 1963 (ceremonia a avut loc cu trei zile înaintea asasinării sale), iar alții susțin că de la George Bush tatăl, în 1989, președinții au luat obiceiul de a-și exercita „dreptul de grațiere” asupra unei curci.

Sărbătoare de familie prin excelență, #Thanksgiving se celebrează în Statele Unite anual, în ultima zi de joi din luna noiembrie. Ea își are rădăcinile în primii ani ai colonizării, la începutul secolului al XVII-lea, când europenii recent instalați pe continentul american i-au mulțumit lui Dumnezeu, spune tradiția, pentru abundența recoltelor și ajutorul acordat de indieni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata