Copiii cu sindromul Down din Rusia, prejudecăţi şi posibilităţi

În cadrul Departamentului pentru învăţământ din capitala rusă s-a discutat marţi, 6 aprilie, pe marginea unor amendamente la ‘Legea privind instruirea persoanelor cu posibilităţi de sănătate reduse din Moscova’, amendamente pe care deputaţii moscoviţi plănuiesc să le analizeze în următoarele zile.

Adoptarea acestor amendamente a fost solicitată în repetate rânduri de părinţi care au copii cu sindromul Down şi care doresc ca aceştia să studieze nu în scoli speciale, ci în şcoli obişnuite, alături de copii ‘normali’. Învăţătorii şi profesorii continuă să creadă că asemenea copii ‘nu pot fi învăţaţi’. Însă, cazuri de copii extrem de talentaţi cu sindrom Down demonstrează contrariul, relatează cotidianul rus Novâie Izvestia.

Noile amendamente sunt menite să permită instruirea copiilor cu sindrom Down alături de copii obişnuiţi. Totuşi, fără un program special pentru copiii ‘atipici’ din şcolile obişnuite, mai devreme sau mai târziu aceştia tot vor trebui să fie transferaţi în şcoli speciale, pentru ca nu vor putea ţine pasul cu programul de studiu.
Tocmai pentru elaborarea unui asemenea ‘program special’, care să fie aplicat în şcoli obişnuite, pledează părinţii de copii cu sindrom Down. În prezent, însă, învăţătorii din Moscova nu au niciun fel de materiale didactice care să le explice ce înseamnă de fapt sindromul Down.

‘Oamenii cu sindrom Down conştientizează cu sunt ‘altfel’, însă pot să raţionalizeze profund, au visele lor. Fetele vor să fie iubite, iar tinerii vor să fie respectaţi’, spune Elena Liubovina, colaborator la centrul Downside Up.
În orice ţară, din părinţi cu stări de sănătate şi stiluri de viaţă extrem de diferite se nasc copii cu sindrom Down: aproximativ 1 din 700. Probabilitatea creşte dacă mama are peste 35 de ani. În Rusia, astfel de copii se nasc 2.500 pe an, iar în Moscova – câteva sute.

Circa 85 la sută dintre părinţii ruşi renunţă la copiii cu sindrom Down chiar de la naştere, în timp ce în Europa şi SUA – doar 5 la sută. ‘Aceasta nu este o boală, ci un accident genetic: un cromozom în plus. Însuşi copilul nu suferă din cauza acestui sindrom.
Suferă părinţii lui, din cauza atitudinii celor din jur’, spune Liubovina.

Printre particularităţile copiilor cu sindromul Down se numără tonusul muscular slăbit, dezvoltarea întârziată şi bolile frecvente: probleme cu inima, cu vorbirea, cu văzul sau cu auzul. Multe dintre aceste deficienţe pot fi corectate cu ajutorul timpuriu al medicilor şi pedagogilor. ‘Circa 200.000 de invalizi din Rusia nu studiază. Însă copii care nu pot fi învăţaţi nu există: problema se pune doar până la ce nivel poate ajunge instruirea copilului’, declară deputatul Dumei de Stat de la Moscova, Oleg Smolin.

La Moscova există un teatru unde joacă doar actori cu sindromul Down şi care se numeşte ‘Teatrul sufletelor simple’. Unul dintre actori, Nikita Penicev, are 20 de ani şi spune despre jocul său actoricesc că aduce bucurie şi lui personal, şi celor din jur. Primul său rol a fost în piesa Hamlet, iar în viaţa din afara teatrului Nikita studiază meseria de ţesător. De asemenea, în renumitul ansamblu de copii ‘Domisolka’ din Moscova cântă o fetiţă cu sindrom Down.

În Occident, potenţialul copiilor cu sindrom Down este dezvoltat la maxim, părinţii lor sunt instruiţi cum să-şi ajute copii, pentru a le dezvolta talentele şi a-i face capabili de o viaţă independentă. În prezent, datorită tratamentelor moderne pentru bolile însoţitoare, persoanele cu sindrom Down pot atinge vârsta de 64 de ani, notează în final cotidianul rus.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata