Coreea de Nord a tras două rachete balistice

Coreea de Nord a tras două rachete balistice, la doar câteva zile după ce liderul ei Kim Jong-Un a ordonat teste cu focoase nucleare, a declarat joi, un responsabil american din cadrul apărării, citat de AFP.

Coreea de Nord a tras o rachetă balistică în largul coastei sale de est care a zburat aproximativ 800 km şi a căzut în mare, a anunţat agenţia sud-coreeană de presă Yonhap, preluată de Reuters şi AFP.

Lansarea intervine la câteva zile după ce liderul nord-coreean Kim Jong-Un a ordonat teste cu focoase nucleare miniaturizate, pe fondul amplificării tensiunilor în Peninsula Coreea şi în timp ce Nordul a rămas sfidător faţă de ultima rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, adoptată la începutul lunii ca răspuns la un test nuclear efectuat în ianuarie.

Un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării a precizat că racheta a fost trasă de la Sukchon, în sudul Coreii de Nord, la 5.55 ora locală (20.55 GMT joi) şi că a parcurs 800 km înainte de a cădea în Marea Japoniei.

Purtătorul de cuvânt nu a precizat ce tip de rachetă a fost trasă, dar agenţia Yonhap, citând surse militare, a declarat că a fost o rachetă Rodong, cu o rază de acţiune maximă de aproximativ 1.300 km.

La începutul lunii martie, Consiliul de Securitate a impus o nouă serie de sancţiuni dure Coreii de Nord după ultimele teste nucleare şi balistice efectuate de regimul comunist.

În ciuda acestor sancţiuni, liderul nord-coreean Kim Jong-un a dat ordinul la 10 martie să se efectueze noi teste cu focoase nucleare miniaturizate.

La această situaţie deosebit de tensionată se mai adaugă şi manevrele începute de forţele sud-coreene şi americane la 6 martie, cele mai importante organizate vreodată în comun în Peninsula Coreea, la care Phenianul a ameninţat că va răspunde cu lovituri nucleare.

Aceste exerciţii anuale între cei doi aliaţi agravează sistematic tensiunile între Nord şi Sud, notează France Presse.

„Statele Unite au urmărit lansarea a două rachete balistice din Coreea de Nord. Niciuna dintre ele nu a reprezentat o ameninţare pentru Statele Unite sau aliaţii noştri regionali”, a afirmat acest responsabil, precizând că aceste tiruri sunt o „violare a rezoluţiilor multiple ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata