Coreea de Nord dezvăluie un nou tip de rachetă balistică lansată de submarin

Coreea de Nord a dezvăluit un nou tip de rachetă balistică lansată de submarin, descrisă de presa de stat drept „cea mai puternică armă din lume”.

Mai multe rachete au fost afișate la o paradă supravegheată de liderul Kim Jong-un, a raportat presa de stat.

Demonstrarea forței militare vine cu câteva zile înainte de inaugurarea lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA.

De asemenea, urmează o întâlnire politică rară în care dl Kim a condamnat SUA drept „cel mai mare dușman” al țării sale.

Imaginile difuzate de mass-media de stat din Coreea de Nord au arătat cel puțin patru rachete mari alb-negru care au fost conduse pe lângă mulțimile care aplaudau.
Analiștii au remarcat că era o armă nevăzută anterior. „Anul nou, noul Pukguksong”, a scris pe Twitter expertul din Coreea de Nord, Ankit Panda, folosind numele nord-coreean pentru rachetele lor balistice lansate de submarine (SLBM).

Îmbrăcat într-o haină de piele și o pălărie de blană, domnul Kim este imaginat zâmbind și făcând cu mâna în timp ce urmărea ecranul din Piața Kim Il Sung din Phenian, care include și trupe de infanterie, artilerie și tancuri.
„Cea mai puternică armă din lume, racheta balistică cu lansare submarină, a intrat în piață, demonstrând puterea forțelor armate revoluționare”, a declarat agenția oficială coreeană de știri.

Evenimentul de joi nu a prezentat cea mai mare rachetă balistică intercontinentală din Coreea de Nord (ICBM), care a fost dezvăluită la o paradă militară mult mai mare în octombrie. Se crede că acea armă colosală este capabilă să livreze un focos nuclear către orice locație din SUA, iar dimensiunea ei îi surprinsese chiar și pe analiștii experimentați când a fost prezentată anul trecut.

Cea mai recentă prezentare a arsenalului din țară vine la sfârșitul unui congres de cinci ani al Partidului Muncitorilor aflat la guvernare.

În discursul adresat membrilor săptămâna trecută, dl Kim a promis să extindă armele nucleare și potențialul militar al Coreei de Nord, prezentând o listă a armelor dorite, inclusiv rachete balistice cu rază lungă de acțiune capabile de a fi lansate de pe uscat sau de pe mare și „focoase super-mari”.

El a mai spus că SUA a fost „cel mai mare obstacol din Pyongyang pentru revoluția noastră și cel mai mare inamic al nostru … indiferent cine este la putere, adevărata natură a politicii sale împotriva Coreei de Nord nu se va schimba niciodată”.

Sub conducerea dlui Kim, Coreea de Nord a făcut progrese rapide în programul său de arme, despre care spune că este necesar pentru a se apăra împotriva unei posibile invazii a SUA.

Dezvăluirea noilor rachete pare concepută pentru a transmite administrației Biden un mesaj al priceperii militare în creștere a nordului, spun experții.

„Le-ar plăcea să observăm că devin din ce în ce mai competenți cu ajutorul unor rachete solide mai mari”, a postat pe Twitter dl Panda, menționând ceea ce păreau a fi noi rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, de asemenea, expuse. Aceste rachete pot fi lansate mai repede decât tipurile cu combustibil lichid.
În ultimii patru ani, Phenianul a avut o relație neregulată cu SUA sub administrația președintelui Donald Trump. Dl Kim și Trump s-au angajat în insulte reciproce și amenințări de război înainte de un summit fără precedent din Singapore în 2018 și de declarații de dragoste ale liderului american plecat.

În ciuda aparentei încălziri a relațiilor, s-au făcut puține progrese concrete în negocierile cu privire la programul nuclear al Coreei de Nord și un al doilea summit la Hanoi în 2019 s-a destrămat, după ce SUA a refuzat cererile de la Phenian de eliminare a sancțiunilor.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata