Corupţia reprezintă jumătate din PIB rus

Practica dării de mită este deosebit de răspândită mai ales în structurile statului, ca urmare a numărului mare de intermediari. Corupţia în Rusia mişcă sume reprezentând jumătate din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit raportului anual difuzat la Moscova de Asociaţia Avocaţilor pentru Drepturile Omului, notează miercuri ziarul Las Provincias.

‘Potrivit datelor noastre, aproximativ 50% din economia Rusiei se află în umbra corupţiei, altfel spus aceasta mişcă în jur de 50% din PIB”, se arată în raportul intitulat ‘Corrupţie-2010’. Documentul se bazează pe datele culese între 2 iulie 2009 şi 30 iulie 2010, plus cele 6.589 de denunţuri şi plângeri primite în cadrul proiectului naţional ‘Mâini Curate’.
Potrivit autorilor, concluziile lor se sprijină pe mărturiile mai mult oameni de afaceri intervievaţi şi coincid cu datele Băncii Mondiale, care estimează corupţia din Rusia echivalând cu 48% din PIB.

Totuşi, în opinia lor, corupţia este net superioară în structurile statului, deoarece ‘aproape 90% din serviciile statale şi municipale se realizează prin intermediari, ceea ce presupune ‘o corupţie voalată”. De asemenea, în majoritatea ‘centrelor de învăţământ, de la cele preşcolare la cele superioare, 80% din bani se mişcă sub efectul corupţiei’.

Potrivit raportului, structurile statale cele mai afectate sunt forţele ordinii publice, cărora le revin 65,4% din plângeri, din care jumătate legate de participarea directă a funcţionarilor şi agenţilor la fapte de corupţie şi cealaltă jumătate pentru pasivitatea faţă de aceste cazuri.
Înfloreşte corupţia şi în rândul magistraţilor, unde schema cea mai răspândită este activitatea aşa-numiţilor ‘avocaţi negri’, intermediari strâns legaţi de judecători care propun rezolvarea oricărei probleme cu legea în schimbul banilor.

Raportul arată că această situaţie a devenit „un obiect de vânzare-cumpărare’ a tuturor funcţiilor susceptibile de a primi mită, mai ales în sistemul judiciar şi al forţelor de ordine, cele mai implicate în această afacere bănoasă. Astfel, un post de poliţist poate ajunge până la 50.000 de dolari, iar cel de consilier fiscal de district la cel puţin 10.000 de dolari.

Conform datelor obţinute, între forţele de ordine posturile cele mai râvnite corespund departamentelor însărcinate cu infracţiunile economice sau lupta împotriva crimei organizate din Ministerul de Interne şi Serviciul Federal de Securitate, unde prin intermediul şantajului se pot câştiga până 50.000 de dolari pe lună.
Veniturile ilegale ale procurorilor pot ajunge la 25.000 de dolari pe lună; poliţiştilor rutieri, la 5.000 de dolari judecătorilor de instrucţie, la 3.000 şi agenţilor municipali, la 2.000 de dolari, în acest caz graţie şantajării imigranţilor ilegali.

Ministerul de Interne a informat la rândul său, că sumele date ca mită în sfera comerţului şi al afacerilor în Rusia aproape s-au dublat în primul semestru al anului, de la 23.000 de ruble (750 de dolari) la 44.000 de ruble (1.440 de dolari).
Departamentul de Securitate Economică din minister a explicat că aceste date se bazează pe cele 22.200 de infracţiuni economice înregistrate în prima jumătate a anului, din care 17,5% au fost comise de funcţionari ai statului.

Potrivit lui Kiril Kabanov, şeful Comitetului Naţional Anticorupţie, deşi cifrele indică o creştere medie a mitei, ele arată şi o creştere a eficienţei activităţii agenţilor care luptă împotriva corupţiei. În declaraţii acordate ziarului online Gazeta.ru, Kabanov a subliniat că specialiştii estimează că piaţa rusă a corupţiei mişcă cel puţin 300 de miliarde de dolari.
Deşi preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat un război implacabil acestui flagel ‘numărul funcţionarilor corupţi este în creştere pentru că de fapt forţele de ordine nu luptă împotriva corupţiei, ci doar simulează această activitate’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata