Creşte riscul de război între Ucraina şi Rusia, avertizează ministrul ucrainean de externe

37

Riscul izbucnirii unui război între Rusia şi Ucraina creşte, a avertizat ministrul ucrainean de externe, Andrii Deşciţa, într-un interviu acordat duminică postului american ABC, el sprijinindu-şi afirmaţia pe desfăşurarea masivă de trupe ruse în apropierea frontierei de est a ţării sale, consemnează AFP.

‘Situaţia este chiar mai explozivă decât era cu o săptămână în urmă’, a estimat şeful diplomaţiei ucrainene, adăugând că ţara sa ‘nu ştie ce este în capul lui Putin şi ce va decide acesta’. Dar ‘dacă trupele ruse invadează Ucraina din est, va fi greu să le cerem ucrainenilor de acolo să nu răspundă’, a menţionat el.

Mii de ucraineni au demonstrat duminică la Kiev pentru a atrage atenţia că scenariul din Crimeea s-ar putea repeta şi în alte părţi din estul ţării lor. De pe podiumul Maidanului (Piaţa Independenţei) din Kiev, secretarul Consiliului ucrainean de securitate naţională şi apărare, Andrii Parubii, a declarat că trupele ruse sunt gata să atace Ucraina în orice moment.

Ministerul rus al Apărării a reacţionat afirmând că Moscova respectă toate acordurile internaţionale ce prevăd limitarea efectivelor unităţilor militare din apropierea frontierei cu Ucraina.

Potrivit Pentagonului, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, l-a asigurat vineri pe omologul său american, Chuck Hagel, că Rusia nu va invada zonele rusofone din estul Ucrainei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online