Creşterea economică rămâne stabilă în zona euro, dar încetineşte în SUA, China şi Japonia

Ritmul de creștere a economiei zonei euro a rămas stabil în august, însă redresarea pierde avânt în cele mai mari economii mondiale – SUA, China și Japonia – dar și în Marea Britanie și Canada, se arată într-un raport publicat, joi, de Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), transmit MarketWatch și Reuters.

Indicatorul compozit CLI, calculat de OECD pentru cele 34 de state membre ale organizației, a scăzut în august la 99,9 puncte, de la 100 de puncte în iulie. Indicatorul sugerează că ritmul de creștere a economiei zonei euro rămâne stabil, la 100,7 puncte, iar creșterea accelerează în Franța (100,8 puncte) și Italia (101 puncte), dar se menține stabilă în Germania (100 puncte).

În China, indicatorul a scăzut în august la 97,2 puncte, de la 97,6 puncte în iulie, în timp ce în SUA s-a redus de la 99,5 la 99,2 puncte, iar în Japonia de la 99,9 puncte la 99,8 puncte. În Marea Britanie, indicatorul a ajuns la 99,5 puncte, de la 99,7 puncte.

În iunie, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a înrăutățit estimarea privind creșterea economiei mondiale, apreciind că investițiile rămân reduse, iar riscurile legate de posibilul faliment al Greciei afectează încrederea. Declinul prețului la țiței și măsurile de relaxare monetare adoptate de principalele bănci centrale vor sprijini o redresare graduală. De asemenea, aprecierea dolarului face mai ieftine exporturile altor state, se arată în raportul organizației.

Economia mondială va înregistra anul acesta un avans de 3,1%, față de de 3,7% estimat în noiembrie, dar anul viitor creșterea va accelera la 3,8%, a previzionat OECD. În 2014, PIB-ul global a înregistrat o expansiune de 3,3%.

Marți, FMI și-a redus estimările privind creșterea economiei mondiale în acest an și anul viitor, atrăgând atenția asupra riscurilor crescute legate de încetinirea economiei chineze și a altor mari state emergente. Conform celor mai recente estimări ale FMI, Produsul Intern Brut mondial ar urma să urce cu 3,1% în acest an și cu 3,6% în 2016, cu 0,2 puncte procentuale mai puțin decât estima în luna iulie a acestui an.

Înființată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele țărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială și de guvernare. Cele 34 de state membre OECD dețin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerțul mondial și 20% din populația lumii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata