Creșterea economiei turcești, determinată de cheltuielile de consum puternice

171

Economia Turciei a crescut rapid în 2022 datorită cheltuielilor de consum puternice, potrivit datelor care subliniază modul în care președintele Recep Tayyip Erdoğan acordă prioritate creșterii față de combaterea inflației ridicate.

Produsul intern brut a crescut cu 5,6% pe o bază ajustată la inflație, a raportat marți biroul oficial de statistică al Turciei. Rata a fost mai mare decât cea de 2,3% înregistrată de grupul G7 al economiilor avansate și decât prognoza FMI de 3,9% pentru piețele emergente.

Raportul, care a acoperit perioada de dinaintea cutremurului devastator din această lună, a evidențiat accentul pus de Erdoğan pe pomparea producției economice, mai degrabă decât să urmeze calea celor mai multe alte țări, care au sacrificat creșterea în efortul de a domoli inflația prin costuri de împrumut mai mari.

Creșterea prețurilor de consum în Turcia a depășit 85% în octombrie și s-a menținut la aproape 60% luna trecută. Cheltuielile de consum, care reprezintă aproape 60 la sută din producția economică a Turciei, au crescut cu 19,7 la sută în 2022. Consumatorii vor în perioadele de inflație ridicată preferă adesea să cumpere bunuri decât să aștepte ca acestea să se scumpească.

Erdoğan se confruntă cu cea mai dură campanie electorală din cele două decenii la putere, atunci când turcii merg la urne pentru un vot stabilit pentru 14 mai, deși unii analiști se așteaptă ca data să fie amânată din cauza cutremurului.

Guvernul său a majorat salariul minim, salariile din sectorul public și a împins pensiile în sus în încercarea de a asigura voturi. “Modul în care Turcia s-a adaptat la mediul său cu inflație ridicată a fost prin sprijin guvernamental”, a declarat Liam Peach, economist la Capital Economics din Londra.

Peach a declarat că ritmul rapid al cheltuielilor de consum a fost un semn că economia Turciei se “supraîncălzește” ca urmare a măsurilor de sprijin fiscal din partea guvernului și a unei serii de reduceri bruște a ratei dobânzii anul trecut.

Insistența lui Erdoğan de a reduce ratele în ciuda creșterii ridicate a prețurilor și alte abordări neortodoxe ale politicii economice a guvernului său au inflamat problema inflației, potrivit economiștilor.

Banca centrală a redus din nou ratele dobânzilor în această lună, în timp ce încerca să susțină economia împotriva efectelor cutremurului devastator din 6 februarie, care a provocat pagube fizice de 34 miliarde de dolari, echivalentul a aproximativ 3,8 % din PIB-ul Turciei din 2022, potrivit estimărilor Băncii Mondiale.

Analiștii încă evaluează impactul deplin al dezastrului asupra economiei Turciei, dar mulți se așteaptă la o lovitură pe termen scurt a creșterii, urmată de o nouă creștere a cheltuielilor guvernamentale pentru a finanța uriașul efort de recuperare. Se preconizează că rata de creștere economică a Turciei va scădea la 2,7 % în acest an, potrivit estimărilor economiștilor compilate de FactSet, dintre care multe au fost realizate înainte de cutremur.

Comerțul a fost puternic în 2022, cu o creștere a exporturilor de 9,1 la sută și a importurilor de 7,9 la sută. Cu toate acestea, comerțul s-a transformat într-o piedică la sfârșitul anului trecut, exporturile scăzând în termeni trimestriali atât în ultimele trei luni din 2022, cât și în perioada precedentă de trei luni.

Peach și mulți alți economiști spun că lira, care a fost susținută de intervențiile băncii centrale și de o serie de programe guvernamentale pentru a descuraja deținerile de valută străină, rămâne prea puternică – afectând competitivitatea exporturilor turcești.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online