Crimeea: Apel solemn al CEDO către Rusia

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a lansat joi seara, 13 martie, un apel solemn Rusiei pentru ca aceasta să respecte pe deplin Convenţia drepturilor omului în Ucraina şi în Crimeea, relatează AFP.

Sesizată în aceeaşi zi de guvernul ucrainean, CEDO a reacţionat cu celeritate neobişnuită.

‘Considerând că situaţia actuală creează riscul continuu de a fi comise violări grave ale Convenţiei europene’, CEDO — însărcinată să impună respectarea acestui text fundamental — ‘a decis să aplice art. 39 al reglementării Curţii’, a anunţat ea într-un comunicat publicat la sediul său din Strasbourg.

Acest articol permite CEDO ‘să indice părţilor orice măsură provizorie pe care ea consideră că trebuie adoptată în interesul părţilor’, precizează Curtea.

‘Preşedintele (unei secţiuni a judecătorilor CEDO) invită cele două părţi contractante vizate (Federaţia Rusă şi Ucraina) să se abţină să ia orice măsuri, şi în special cu caracter militar, care ar putea antrena pentru populaţia civilă atingeri la drepturile garantate de Convenţie, inclusiv de natură să pună viaţa şi sănătatea acesteia în pericol.’

Ea le invită să respecte angajamentele Convenţiei care decurg ‘în special din art. 2 (dreptul la viaţă) şi art. 3 (interzicerea tratamentelor inumane şi degradante)’

Cele două state trebuie, de asemenea, ‘să informeze Curtea cât mai curând posibil despre măsurile care vor fi luate pentru a asigura deplina respectare a Convenţiei europene’, pe care au ratificat-o amândouă în anii 1990, în cursul aderării lor la Consiliul Europei, continuă Curtea.

CEDO precizează că guvernul ucrainean a introdus joi o ‘plângere interstatală’ în acest sens împotriva Federaţiei Ruse. Guvernul de la Kiev a înaintat o ‘cerere de măsură provizorie indicând guvernului rus, în special, să se abţină să ia măsuri susceptibile de a constitui ameninţări pentru viaţa şi sănătatea populaţiei civile care se află pe teritoriul Ucrainei’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata