Criticul de la Kremlin, Alexei Navalny, a fost mutat din închisoare. Nu se știe unde a fost mutat și mai multe țări cer Rusiei eliberarea lui

Criticul de la Kremlin, Alexei Navalny, a fost mutat din închisoarea din regiunea rusă Vladimir, iar locul în care se află în prezent este necunoscut, potrivit unei postări pe Twitter efectuată de avocații săi.

Navalny era în drum spre o colonie penală pentru a-și ispăși pedeapsa cu închisoarea, a declarat o comisie publică la 28 februarie, la câteva săptămâni după ce s-a întors în Rusia după ce a fost otrăvit.

Zeci de țări, inclusiv Statele Unite, au cerut vineri Rusiei să-l elibereze pe criticul de la Kremlin, Alexei Navalny, spunând că închiderea sa în închisoare este ilegală și solicită o anchetă asupra otrăvirii sale anul trecut.
Într-o declarație citită de Polonia către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, aceștia au spus că acțiunile autorităților ruse împotriva liderului opoziției sunt „inacceptabile și motivate politic”. Cele 45 de țări erau în principal europene, dar includeau și Australia, Canada și Japonia.

Navalny, un critic de seamă al președintelui Vladimir Putin, a fost închis pentru doi ani și jumătate luna trecută pentru presupuse încălcări ale condiționării legate de un caz de delapidare, despre care a spus că a fost arestat din motive politice, lucru negat de autorități.

„Facem apel la Federația Rusă pentru eliberarea imediată și necondiționată a domnului Navalny și a tuturor celor reținuți ilegal sau arbitrar, inclusiv pentru exercitarea drepturilor lor la libertatea de întrunire și asociere pașnică, libertatea de opinie și de exprimare și libertatea religiei sau credințelor ”, Se spunea în declarația comună.

„Suntem, de asemenea, îngrijorați de numărul mare de arestări arbitrare ale protestatarilor care își exprimau sprijinul pentru domnul Navalny în multe orașe rusești”, se adaugă în declarație.

Rusia a descris anterior astfel de critici ca o intervenție în afacerile sale interne.

Ambasadorul Marii Britanii, Julian Braithwaite, a declarat că este „rușinos” faptul că Navalny, care a fost otrăvit anul trecut, a fost închis în timp ce otrăvirea nu a fost investigată.

Experții ONU în domeniul drepturilor omului au declarat, la 1 martie, că Rusia este de vină pentru încercarea de a-l ucide pe Navalny și au cerut o anchetă internațională asupra otrăvirii sale. Moscova neagă otrăvirea lui Navalny și spune că nu a văzut dovezi.

„Declarația de astăzi ar trebui să fie doar începutul unei mai mari examinări și acțiuni ale Consiliului pentru a pune capăt represiunii”, a declarat John Fisher de la Human Rights Watch din New York.

Statele Unite și Uniunea Europeană au impus sancțiuni persoanelor și entităților rusești în cazul Navalny. Kremlinul a numit mișcările absurde, nejustificate și nule de orice impact real.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata