Criza atrage delictele şi detectivii

Criza financiară a dat de lucru masiv detectivilor iar o mare parte dintre aceştia nu se mai ocupă cu parteneri de viaţă care calcă pe alături sau cu hoţii din magazine ci mai degrabă cu criminalitatea economică, devenită o afacere bănoasă pentru agenţiile de detectivi, mai ales din cauza crizei, scrie ziarul austriac Der Standard.

Austria nu este nici ea un caz fericit, afirma Lukas Helmberger, preşedinte al asociaţiei detectivilor din Austria. Acum când banii nu se mai câştigă aşa uşor, întreprinzătorii controlează mai minuţios fluxurile de bani şi nu ezită să angajeze un detectiv în caz de nereguli, arăta el. Însă şi numărul tot mai mare de cazuri de insolvenţă deschide pentru domeniul său un câmp larg de acţiune.

Insolvenţele din cauza înşelăciunii iau amploare, spunea şi Bernhard Maier, care împreună cu cei opt colaboratori ai săi se află permanent pe urmele datornicilor întârziaţi. Întreprinzătorii fără succes se folosesc de această metodă pentru a face profit, în timp ce alţii dispar pur şi simplu după faliment, adăuga Maier. Companiile reacţionează cu mare iritare şi la concurenţa neloială.

Cu cât mediul de afaceri este mai dur, cu atât îşi observă mai acerb rivalii, în căutare de greşeli, afirma Armin Haefele, care lucrează de 40 de ani ca detectiv şi care reprezintă acest sector în cadrul Camerei economice din landul Steiermark. Chiar şi viiitori manageri ajung în vizor. Angajaţii sunt şi ei urmăriţi de detectivi, însă doar dacă există suspiciunea de abuz, ţinea să asigure Maier, arătând că se distanţează de acţiuni de spionat şi strângere dubioasă de date.

În Austria există 300 de agenţii de detectivi, de două ori mai mult ca acum 15 ani. Acestea au de multe ori mai multe filiale, având doar rareori peste zece angajaţi. Nu există însă o formare la nivel naţional a acestora, ca în Franţa, instruirea viitorilor detectivi fiind asumată, pe lângă agenţii, de asociaţia din domeniu.
Markus Schwaiger, de la asociaţia europeană de detectivi Eurodet, afirma că anul acesta circa 20 de candidaţi au absolvit cursul de un an de zile.

Se caută totodată mai multe femei, pentru care se deschid perspective de muncă pe piaţa tot mai mare a protecţiei personale sub acoperire. Helmberger consideră că există multe persoane care vor să se joace de-a detectivul, însă acest job nu are nimic de-a face cu ce vezi la televizor, nici măcar salariul de început, de circa 1.000 de euro, nefiind cine ştie ce, adăuga Schwaiger.

Din aşa ceva nu te îmbogăţeşti, mai ales ca detectiv de magazin. Sectorul comercial face economie, preţurile sunt jos iar falimentele agenţiilor de detectivi ceva la modă. O oră de muncă ca detectiv costă 50-100 euro iar la supermarket este plătită cu 15-20 de euro. Partenerii geloşi sunt responsabili doar pentru o cincime din veniturile din branşă iar în situaţia actuală de criză cei care se cred înşelaţi preferă să cerceteze ei înşişi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata