Criza din Ucraina, subiect de dezbatere la summitul G20 de la Sydney

Criza din Ucraina s-a impus ca subiect de discuţii la summitul G20 de la Sydney, deşi numele ţării nu a fost evocat în comunicatul final al reuniunii, mai multe state participante vorbind însă în termeni similari în conferinţele de presă naţionale, transmite France Presse.

”Mai multe ţări s-au pus de acord pentru a evoca în termeni identici susţinerea lor” pentru Ucraina ”în cadrul conferinţelor de presă naţionale de la finalul summitului G20”, a declarat ministrul francez al economiei şi finanţelor, Pierre Moscovici.

Dosarul ucrainean a fost abordat şi într-o întrevedere a ministrului american al trezoreriei, Jack Lew, cu omologul său rus, Anton Siluanov, în marja summitului de la Sydney, ocazie cu care oficialul american a subliniat ”nevoia de stabilitate şi reforme economice” în Ucraina.

Situaţia din Ucraina a cunoscut evoluţii spectaculoase sâmbătă, când au avut loc destituirea de facto a preşedintelui Viktor Ianukovici de către deputaţii din parlamentul de la Kiev, care a decis organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate pe 25 mai, şi eliberarea surpriză a opozantei Iulia Timoşenko.

Timoşenko, simbol al ‘revoluţiei portocalii’ din 2004, a fost primită triumfal sâmbătă seară în aplauzele zecilor de mii de persoane aflate în Piaţa Independenţei din Kiev, unde s-a deplasat după ce a fost eliberată din închisoare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata