Criza economică afectează şi turismul estival italian

Criza economica si bugetele mai reduse alocate de familiile italiene vacantei de vara influenteaza turismul estival din Peninsula, care inregistreaza, comparativ cu anul trecut, o scadere de 25-30% a rezervarilor din august, luna in care italienii se afla, in mod traditional, in concediu.

Astfel, un studiu realizat de Unioncamere in colaborare cu Institutul National al Turismului si prezentat de agentia Adnkronos releva ca in aceasta perioada – sfârsit de iulie, inceput de august – au plecat in vacanta 25,7 milioane de italieni, o cifra comparabila cu cea de anul trecut.

Din acest total, 18,3 milioane de italieni au ales destinatii de vacanta din interiorul Peninsulei, mai convenabile ca pret, si numai 7,7 milioane au ales sa isi faca in acest an concediul estival in strainatate, cu 2,7 milioane mai putini decât in vara lui 2008.

Potrivit sursei citate, un italian cheltuie, in medie, 895 de euro pentru o vacanta facuta in Italia, si 1.220 de euro pentru o destinatie din strainatate.

În total, sumele alocate de italieni pentru concediul de vara s-ar ridica la 16,3 miliarde de euro pentru cele realizate in Italia si 9,4 miliarde de euro pentru vacantele din strainatate.

De asemenea, un raport realizat de Assotravel, citat de Il Messaggero, asociatia agentiilor de turism din cadrul patronatelor Confindustria, mentioneaza ca, spre deosebire de anul 2008, 15% dintre italieni au renuntat pur si simplu sa isi mai faca vacanta in perioada traditionala din august (ferragosto), când orasele din Peninsula se golesc, mai ales in preajma zilei de 15 august, de sarbatoarea Sfintei Maria.

Totodata, cei care au plecat sau pleaca in vacanta in aceste zile sunt dispusi sa cheltuie cu 20% mai putini bani decât au facut-o in vacanta de anul trecut.

Datele Fivet, asociatia patronatelor din turism inscrise in Confcommercio, indica o scadere de 25-30% a rezervarilor pentru lunile iulie-august.

În plus, italienii prefera anul acesta sa nu isi mai programeze vacanta estivala cu luni inainte, ci sa faca rezervari in ultimul moment, mai ales ca pachetele oferite de agentii dupa inceputul acestei luni ofera reduceri de 50% pentru perioada august-septembrie.

Pe de alta parte, pentru luna august se inregistreaza un nivel de rezervare a camerelor de hotel de circa 50-55% la nivel national, cu o scadere de circa 5% fata de anul trecut in zonele din sudul tarii – Calabria, Puglia, Sicilia, Sardinia, Insula Capri – preferate, in mod traditional, de italieni pentru vacanta de august datorita frecventei mai mari a zilelor insorite si plajelor intinse si foarte curate.

Desi ultimele doua week-end-uri din august au oferit imaginea a circa 15-20 milioane de autovehicule private ce au aglomerat traficul pe autostrazile care leaga regiunile din nord si centru de cele din Sud, Cinzia Renzi, presedintele Fivet, subliniaza ca italienii prefera mult mai mult, anul acesta, concediul de vara pe cont propriu, in vila familiei sau in alte case de vacanta inchiriate, evitând sejururile in complexele hoteliere.

Pe fondul acestor informatii, se contureaza tot mai mult profilul tânarului turist italian, de pâna in 35 de ani, care prefera sa plece in aceasta perioada in scurte escapade, de maxim o saptamâna, luându-si cu el doar un rucsac sau un geamantan pe rotile.

Acestia isi fac de obicei o saptamâna de vacanta in locatii italiene in lunile iulie sau septembrie, iar in august prefera destinatii externe.

“Ei aleg, in principal, Spania si Grecia, in insulele acestora cum ar fi Balearele si Canarele, ori Mikonos, Santorini, Zacynthos, ajungându-se paradoxal mai repede si mai usor decât in cele italiene, spre care cursele aeriene sunt in mai scumpe, fiind necesara apelarea la obositoarele feriboturi.

Ca sa nu mai vorbim de soselele foarte proaste din Calabria”, spune Cinzia Renzi.

Astfel, daca circa 2,2 milioane de italieni isi fac vara aceasta concediul in Spania si Grecia, aproximativ un milion se indreapta spre Franta, alti 600.000 prefera Croatia, urmate de Marea Britanie si Germania cu inca un milion impreuna.

În România, au rezervat pachete turistice in aceasta perioada mai putin de 20.000 de italieni, spre deosebire de Republica Ceha, cu 85.000 de rezervari.

În timp ce intre un sfert si o treime dintre italieni ramân acasa sau prefera sa plece in vacante de ultim moment ori mai târziu, in luna septembrie, când preturile sunt mult mai convenabile, in aceasta perioada Italia ramâne o destinatie preferata a turistilor straini, in ciuda crizei economice.

Per total, fata de anul trecut se inregistreaza, potrivit datelor Fivet, o scadere sub 3% a rezervarilor dinspre Germania si Franta, de aproximativ 5% a turistilor din Rusia si spre 10% a celor britanici, japonezi si spanioli.

În hotelurile din orasele culturale ale Italiei, cum ar fi Roma, Florenta, Venetia, Verona, se mentine un grad ridicat de rezervare, comparativ cu cel din anii trecuti. În schimb, turismul balnear inregistreaza o scadere de 10-15%.

Turismul este unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei italiene, asigurând circa 12% din PIB-ul tarii si aproximativ un milion de locuri de munca.

Peninsula este vizitata, anual, de peste 40 de milioane de turisti, peste jumatate dintre acestia preferând ca perioada pentru calatoriile lor lunile insorite de vara.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata