Criza îi împinge pe spanioli să caute de lucru în străinătate

Pe măsură ce criza economică se adânceşte, din ce în ce mai mulţi spanioli îşi caută de lucru în străinătate, scrie miercuri agenţia de presă germană DPA. Aproximativ 600.000 de spanioli şi-au părăsit ţara pentru a pleca la muncă în Germania, unde primesc slujbe pe care localnicii le evită şi trimiţând apoi banii acasă la fel ca sud-americanii, africanii şi est-europenii care acum lucrează în Spania.

Povestirile celor care au părăsit recent ţara pentru a lucra în altă parte trezesc ecouri ale anilor ’60 şi începutul anilor ’70, atunci când Spania s-a aflat sub dictatura lui Franco şi când peste 2 milioane de spanioli au fugit de sărăcie şi de şomaj în ţările mai bogate din Europa şi din America de Sud.
Pe măsură ce Spania a prins treptat din urmă state europene mai bogate şi mai moderne, ea s-a transformat dintr-o ţară de emigranţi într-una cu imigranţi, al căror număr a crescut de la mai puţin de 2% la 12% din populaţie în 20 de ani.

Cu toate acestea, cea mai gravă criză economică din Spania de o jumătate de secol a inversat parţial acest trend, reducând substanţial numărul de imigranţi şi trimiţând mii de imigranţi înapoi în ţări cum ar fi Argentina, Ecuador, România sau Maroc. În pofida unor semnale de redresare economică, şomajul este încă la 20%, cel mai mare din Europa de Vest.

În acest nou context, un număr tot mai mare de spanioli pleacă să caute de lucru în străinătate, deşi experţii încă preferă să vorbească despre o tendinţă uşoară decât despre o orientare generală. Aproape 27.500 de spanioli s-au mutat în străinătate doar în 2009, cu aproape 40% mai mult decât în 2008, potrivit datelor recensământului electoral, citate de cotidianul La Vanguardia.

Pe de altă parte, aproximativ 23.400 spanioli s-au întors acasă din străinătate în 2009, cu aproximativ 20% mai puţin decât în 2008. Cu toate acestea, este dificil de ştiut câţi dintre cei care au emigrat au făcut-o din cauza crizei economice.
Datele sunt dificil de interpretat şi dintr-un alt motiv: ele îi includ nu numai pe imigranţii spanioli născuţi în Spania ci şi pe cei care au obţinut naţionalitatea spaniolă şi s-au întors în ţările lor de origine.

Pe de altă parte, noii emigranţi sunt diferiţi de cei din anii ‘ 60 şi ’70 prin faptul că sunt adesea supracalificaţi, provin din Madrid şi Barcelona mai degrabă decât localităţile mai mici, şi vorbesc limbi străine. Spaniolii care trăiesc în străinătate reprezintă doar 3% dintr-o populaţie de 48 milioane de persoane, potrivit cifrelor citate de La Vanguardia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata